Vihar előtti csend tapasztalható a forint piacán hétfő délelőtt. Egy euróért 389,4 forintot kell adni, ezzel a jegyzés visszatért a korábbi ellenálláshoz. Mindenki egyetért abban, hogy a tűzijáték holnapra marad, a Magyar Nemzeti Bank döntésén múlik a hogyan tovább, attól függően, hogy az eddigi ütemben (75 bázispont) vagy gyorsítva (100 bázispont) folytatódik a monetáris lazítás.

Hungarian,Forint,Euro,Exchange,Rate:,Hungarian,Forint,And,Euro,Coins
Fotó: Shutterstock

Mivel a forint nem túl erős, az EKB és a Fed csökkentési várakozások kitolódtak, illetve az is emelkedni fog már februárban, szerintünk a 75 bázispont lesz a befutó. Ugyanakkor figyelembe véve az igen magassá vált visszatekintő reálkamatot, a merészebb, 100 bázispontos lépés sem okozna óriási meglepetést

– írták az Erste szakértői.

Az euró-forint árfolyammozgása. 
Forrás: TradingView

Izgalmasabb formában van a hazai részvénypiac. Nem sokkal 10 óra után volt a teljes piacba egy hirtelen beleadás, dráma azonban nincs, a BUX csak 200 ponttal került lejjebb.

De még így is pluszos a piac, a BUX 0,2 százalékkal emelkedve 66 440 ponton tartózkodik.

A vezető részvények árfolyama a Telekom kivételével emelkedik. A Telco-papír rengeteget ment pénteken (3,5 százalékos ralival zárta a napot), így a 0,7 százalékos árfolyamcsökkenés teljesen normális korrekciónak tekinthető.