BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nvidia: mindenki erre várt, itt van a jelentés, amelytől iránymutatást reméltek a tőzsdék

Már napok óta az Nvidiáról szólnak a hírek, vele volt tele a sajtó, most kiteregette a kártyákat. A negyedik negyedéves bevétel meghaladta az előrejelzéseket, és az első negyedévi kilátások is felülmúlják az elemzői várakozásokat.

Az Nvidia csipgyártó az LSEG vezető globális pénzügyi piaci infrastruktúra- és adatszolgáltató által szerdán összeállított becsléseit meghaladó bevételtről számol be. Az Nvidia negyedik negyedéves EPS-je 5,16 dollár, az elemzői konszenzus pedig 4,64 dollár volt részvényenként. A január 28-án zárult negyedév bevétele 22,1 milliárd dollárra emelkedett az egy évvel korábbi 6,05 milliárd dollárról. Az Nvidia negyedik negyedéves bevétele 7 százalékkal meghaladta a becsléseket.

Illustration Nvidia
Fotó: NurPhoto via AFP

A vállalat a jelenlegi negyedéves bevételt 24,0 milliárd dollárra, plusz-mínusz 2 százalékra prognosztizálja. Az LSEG adatai szerint az elemzők átlagosan 22,17 milliárd dolláros bevételre számítottak. Az Nvidia várakozásai szerint az első negyedéves korrigált bruttó árrés 77 százalék, plusz-mínusz 50 bázispont lesz. Az elemzők átlagosan 75,6 százalékos bruttó fedezetet prognosztizáltak.

A mesterséges intelligenciát kiszolgáló csipeket gyártó cég sikertörténetének folytatódását várta a piac, a kérdés csak az volt, hogy meddig tarthat még a részvény mesébe illő ralija. Úgy tűnik, folytatódhat. Az Nvidia a legértékesebb amerikai vállalatok listáján a harmadik helyre lépett előre a február 16-i héten, hiszen közel 1800 milliárd dolláros piaci kapitalizációjával megelőzte az Alphabetet és az Amazont is.

Az Nvidia részvényei idén eddig több mint 30 százalékot erősödtek. A társaság részvényei 6 százalékot emelkedtek a mai kereskedésben. A papírok 715,38 dolláron zártak, a változás: plusz 40,66 dollár, plusz 6,03 százalékos volt. A Wall Street konszenzusa a negyedik negyedéves EPS-re vonatkozóan 4,6 dollár volt részvényenként, ami 700 százalékkal több, mint az egy évvel ezelőtti 65 centes érték. A vállalat árbevétele is többszörösére nőtt egy év alatt, hiszen az előrejelzések 20,43 milliárd dollárt prognosztizálnak, szemben a tavalyi hasonló időszakban jelentett 6,05 milliárd dollárral. Mint fenntebb írtuk, a bevétel végül 22 milliárd felett teljesült.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.