Remek eredménnyel zárta a tőzsdei bevezetése óta 120. negyedévét a Richter – kezdte a friss számokat bemutató sajtótájékoztatót csütörtök reggel Bogsch Erik, a társaság hét elején leköszönt igazgatósági elnöke, aki utolsó pozíciójában töltött napján megköszönte kollégái odaadó munkáját, egyszersmind felajánlva további segítségét is a cégnek örökös tiszteletbeli elnökként, valamint az igazgatóság tagjaként.

20200930 Debrecenfotó: Molnár Péter MP Hajdú-Bihari NaplóÁtadták a Richter Gedeon új irodaházát.képen: Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. elnöke
Bogsch Erik, a Richter búcsúzó IG-elnöke. Fotó: Molnár Péter / Molnár Péter / Hajdú-Bihari Napló

Megugrott a termelés, miközben csökkent a CO2-kibocsátás

A vállalat egyébként tavaly 14 százalékkal, devizahatásoktól – alapvetően a gyenge rubel hatásától –  tisztítva 22 százalékkal emelte árbevételét – ezt már Orbán Gábor vezérigazgató mondta, aki külön is megköszönte Bogsch Erik ipartörténeti jelentőségű munkásságát.

A vezérigazgató egyébként arra a legbüszkébb, hogy 18 százalékkal növelték a termelést is, miközben 7 százalékkal csökkent a cég CO2-kibocsátása. A legtöbb lényeges soron pedig a külön dacára túlszárnyalták az elemzői konszenzus várakozását is.

A jövőre térve, idén is elérhető lesz a két számjegyű százalékos növekedés, azaz a 2,15–2,25 milliárd eurós árbevétel, mivel a nőgyógyászati és a generikus üzletág bővülését is 10 százalék fölé várják, a biotechnológiai gyógyszerek eladása kisebb mértékben ugyan, de szintén nőni fog. A tisztított üzemi eredmény pedig 725 és 750 millió euró között alakulhat. Természetesen a devizahatások 2024-ben is ronthatják a vállalat számait.

A Richter a nőgyógyászati gyógyszerek európai piacvezetői helyét célozta meg az évtized végéig, amit hazánkon kívül is már több országban, például Spanyolországban el is értek.

Ebből a célból bővítik a németországi üzem termelését is. A generikus üzletágban is visszatért a lendületes növekedés esélye.

Nőhet a Richter osztaléka

Az igazgatóság a közeljövőben dönt róla, hogy folytatódik-e a részvény-visszavásárlási program, de Orbán Gábor szerint nem lehet automatikus prolongálásra számítani, mivel már nem annyira alulértékelt a mint amikor a programról döntöttek anno, bár sokak szerint még mindig nincs a helyén a kurzus.

Az osztalékkal kapcsolatban sem előlegezte meg a vezérigazgató az igazgatóság döntését, ám személyes véleménye szerint van lehetőség az emelésre, de ne számítsunk nagy ugrásra – tette hozzá -, mivel a vártnál jobb negyedik negyedéves eredmény dacára a vállalat nagyjából hasonló likviditási helyzetben van, mint egy éve. 

A devizahatások elleni védekezés kapcsán Orbán Gábor elmondta, hogy dollárpozícióit már most is fedezi a társaság, ám erre rubel-viszonylatban egyszerűen nincs mód, hiszen a szankciók miatt sem a határidős, sem az azonnali rubelpiac nem működik.

Egy kérdésre válaszolva, hozzátette, hogy a Richternek nincs kintlévősége Oroszországban, és a szankciók, a gyenge rubel, valamint a nem igazán a moszkvai kívánságok szerint alakuló olajárak ellenére továbbra is meglepően jó bőrben van az orosz gazdaság, és a lakossági vásárlóerő.

A Richter-részvények árfolyama csütörtök délelőtt 0,6 százalékkal, 9880 forintra nőtt.

 

 

Pozitív meglepetés a Richtertől, a várt felett alakult a gyógyszergyártó profitja

Meghaladta a Richter adózott eredménye a 36 milliárd forintot 2023 záró negyedévében.