Hamar lerázta magáról a nyugati szankciók jelentette nehézségeket a Sberbank, amely szerdán ötszörösére hízó rekordnyereségről számolt be a tavalyi évre vonatkozóan.

ST. PETERSBURG, RUSSIA - JUNE 14: Sberbank takes part in the 26th St. Petersburg International Economic Forum (SPIEF) in St. Petersburg, Russia on June 14, 2023. Sefa Karacan / Anadolu Agency (Photo by SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)
Megötszörözte nyereségét az orosz Sberbank 2023-ban. Fotó: Sefa Karacan / Anadolu Agency / AFP

A legnagyobb orosz bank 1,5 ezermilliárd rubel – 16,3 milliárd dollár – nyereséget termelt 2023-ban, ezzel története legjobb évét zárta, jelezve, hogy az orosz bankszektor kilábalt a pénzügyi szankciók hatásaiból, amit Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna ellen indított háborúja miatt rótt ki az országra a nemzetközi közösség.

A több mint 108 millió ügyféllel rendelkező Sberbank uralja a helyi bankszektort, 2023-ban 28,7 ezermilliárd rubel hitelt helyezett ki, teljes hitelportfóliója pedig 27 százalékkal, 39,4 ezermilliárd rubelre nőtt German Gref vezérigazgató közlése lapján.

A hitelező sajáttőke-arányos megtérülése tavaly elérte a 25,3 százalékot, a negyedik negyedév nettó nyeresége 359,7 milliárd rubel volt.

A fő pozitív meglepetés a 6,26 százalékra emelkedő nettó kamatmarzs volt a Sinara Investment Bank elemzői szerint, akik mindezt az erős üzleti növekedésnek tudják be.

A második legnagyobb orosz hitelintézet, a VTB ugyancsak csúcsnyereségről számolt be egy héttel ezelőtt, a 2022-ben elszenvedett 612,6 milliárd rubeles rekordveszteség után 432 milliárd rubel profitot szállítva.

Tavaly az orosz bankok együttesen 3,3 ezermilliárd rubeles rekordnyereséget értek el, amit a jelzáloghitelezés, a fogyasztói és a vállalati hitelezés erőteljes növekedése egyaránt támogatott, azzal együtt is, hogy a központi bank 16 százalékra emelte az alapkamatot.

 

A Sberank részvényárfolyama 0,3 százalékkal emelkedett a szerda délelőtti moszkvai kereskedésben, az év eleje óta pedig már 8,4 százalékot szedett magára.