Közélet

Az orosz-ukrán háború 735. napja – Oroszország drónokkal és rakétákkal tartotta ébren az ukrán erőket

Az éjszakai drón- és rakétacsapásokat Odessza környékén észlelték, az ukrán légvédelem azonban sikeresen kivédte a támadásokat. Friss hírek az orosz–ukrán háborúról.

Az ukrán légvédelem újabb orosz támadó drónokat semmisített meg Odessza környékén, keddről szerdára virradó éjszaka. A légierő arról is beszámolt, hogy az orosz csapatok S–300-as légvédelmi rakétákat lőttek ki a megszállt Donyeck megyéből.

Vitalii Klychko Showed Journalists The Remains Of Missiles And Drones That The Russians Used To Attack Kyiv
Fotó: Global Images Ukraine / Getty Images

A beszámoló szerint az orosz erők 10 Sahid típusú drónt indítottak Primorszko-Ahtarszk kikötőjéből az éjszaka folyamán – írja a The Kyiv Independent.

Az ukránoknak sikerült mind a tíz drónt megsemmisíteni, mielőtt kárt okozhattak volna.

Korábban az éjszaka folyamán az ukrán Déli Védelmi Erők arról számoltak be, hogy egy hatástalanított drón törmeléke tüzet okozott egy épületben Odesszában. A tüzet eloltották, személyi sérülés nem történt.

Az ukrán légvédelem érzékelhetően megerősödött az elmúlt hónapokban, nemcsak az orosz drónok, hanem a vadászgépek is hullanak, mint a legyek. Az elmúlt hónapok alatt több orosz gépet semmisítettek meg az ukránok, köztük két A–50-es nagy hatótávolságú radarérzékelős orosz kémrepülőgépet, melyek darabonként 330 millió dollárba kerültek. Lassan már tízhez közelít a lelőtt Szu–34-es gépek száma, és egy Szu–35-öst is megsemmisítettek.

 

17:49

Tíz nap, tíz lelőtt orosz gép – ez állhat a hirtelen orosz veszteségek hátterében

Ukrajna légvédelme váratlanul megtáltosodott az elmúlt tíz napban és összesen tíz orosz repülőt semmisített meg, melyek között voltak vadászgépek és egy kémrepülő is. A hirtelen sikerek viszont nem feltétlen jelentik azt, hogy Ukrajna felülkerekedett volna a fronton.

17:48

A Kreml nekiment Orbán Viktornak – üzentek a magyar kormányfőnek

Prágában úgy fogalmazott Orbán Viktor, hogy Magyarország nem akar újra közös határt Oroszországgal, mert a múltban rossz tapasztalatai vannak. A Kreml nem hagyta ezt szó nélkül.

16:53

Fokozódik az őrület: Lettország szívesen küldene NATO-katonákat Ukrajnába

A lett miniszterelnök is reagált a napokban nagy vitát kavaró témára, miszerint a NATO-ban felmerült az, hogy csapatokat vezényeljen a szövetség Ukrajnába. Erről először Emmanuel Macron francia elnök beszélt és több ország is jelezte, hogy erről szó sem lehet. A lett vezetés látszólag más állásponton van.

15:04

Úgy mennek át az oroszok az ukrán védelmen, mint kés a vajon: most Petrovszkojét foglalták el

Az ukrán fegyveres erők 165 katonát, valamint négy harckocsit, két Bradley gyalogsági harcjárművet, egy amerikai gyártmányú M113-as páncélozott szállítójárművet és öt járművet veszítettek, állítja az orosz védelmi minisztérium.

15:02

Lavinát indított el Macron: van, ahol már az ukrajnai NATO-misszióról találgatnak

A francia elnök szerint nem lehet kizárni a lehetőségét, hogy nyugati (NATO-) haderő vonul be Ukrajnába – sorra érkeznek a reakciók. Dmitrij Peszkov, Putyin elnök szóvivője azonnal reagált. Figyelmeztetett, az ilyen és hasonló események elkerülhetetlenül egy Oroszország–NATO-összecsapáshoz vezetnek.

 

12:45

A Fehér Ház elnöke szerint Biden először Amerikával kell hogy foglalkozzon – nincs egyezség Ukrajna támogatásában

Négyszemközt egyeztetett Joe Biden és a képviselőház elnöke, Mike Johnson. Johnson őszintén elmondta a testület republikánus részének véleményét az Ukrajnának szánt 60 milliárd dolláros csomagról. Szerinte Amerika az első, csak utána lehet Ukrajnáról beszélni.

10:46

Szimultán vadászták le az ukránok az orosz tankokat

Stepove irányában az előrenyomuló orosz BTR-80-asok egyszerre futnak bele egy pár ukrán aknába.


 

10:42

Az amerikai szenátus demokrata többségének vezetője szerint elveszíthetik az ukrán háborút, és széteshet a NATO

Chuck Schumer, az amerikai szenátus demokrata többségének vezetője úgy beszél, mintha Amerika állna harcban az oroszokkal az ukrán fronton, és azt mondja, ha elveszítik a háborút, szétesik a NATO.

09:37

Így szedik le török fegyverrel az orosz dront az ukránok

Az ukránok felvételt tettek köztté arról, ahogy egy ukrán mobil drónelhárító csapat összecsap egy orosz Shahed-136-tal egy M2 Browning HMG-t használva, s legalább egy találatot elérve. A felvételen látható, ahogy egy drón a közelben lezuhant. 

 

08:13

Hétezernél is többek érkeztek kedden Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon 3995-en léptek be Magyarországra kedden, a román-magyar határszakaszon belépők közül 3611-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte kedden reggel az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A közlemény szerint a beléptetettek közül a rendőrség 51 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást,

amely 30 napig érvényes. Az érintetteknek ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

oroszország Shahed ukrajna háború dróntámadás
Kapcsolódó cikkek