A makrogazdasági környezet, a magas kamatok és az nyomán jelentős mértékben visszaesett a hazai vállalati fúziós- és felvásárlási (M&A) piac teljesítménye, a digitalizáció, a dekarbonizáció és a deglobalizáció hatása azonban valamilyen szinten tompítani tudta az esés nagyságát a parketten – mondta el Sahin-Tóth Balázs, az Allen & Overy ügyvédi iroda vezető ügyvédje a 2023-as évre vonatkozó, globális M&A-piaci fejleményekről szóló sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy a kilátások azért már jobbak a szegmensben, mint a tavalyi éves dinamikák voltak.

Allen & Overy
Sahin-Tóth Balázs, a budapesti Allen & Overy Kádár Ügyvédi Iroda (Allen & Overy Budapest) vezető ügyvédje szerepel
Sahin-Tóth Balázs, a budapesti Allen & Overy Kádár Ügyvédi Iroda (Allen & Overy Budapest) vezető ügyvédje. 
Fotó: Allen & Overy

Világszerte csökkent az M&A-piac tavalyi forgalma az elmúlt években

Az M&A-aktivitás Magyarországon 2022-ben még a Vodafone felvásárlása miatt 3,24 milliárd dollárra rúgott, 89 ügylet zárult le az évben, ehhez képes tavaly mindössze 67 ügylet ment végbe, összértékük pedig a korábbi töredékére, 156,7 millió dollárra zuhant. A hazai szegmens számait azonban a relatíve jelentős állami felvásárlási tempó is javította az elmúlt években.

A Vodafone Magyarország Távközlési Zrt. 2023 januárjában lezárult felvásárlása 1,8 milliárd dollárért jól mutatja, hogy Magyarország továbbra is erős piac a nagy alkalmi tranzakciók számára.

„Ugyanakkor jelenleg kevésbé nyújt tartós vagy kiszámítható teljesítményt más közép-kelet-európai piacokhoz képest. Az M&A-aktivitás visszaesését ellensúlyozzák az állami részvétellel történő ügyletek, például a Budapest Airport tervezett megvásárlása, valamint az Erste Bankban és az Alfa Biztosítóban meglévő részesedések értékesítése” – hangsúlyozta Sahin-Tóth Balázs.

A fúziós- és felvásárlási piac visszaesése azonban nemcsak a magyar piacon, de Közép-Kelet-Európában, és globálisan is jelentős volt: míg 2022-ben 39,7 milliárd dollárnyi, 1760 ügylet ért révbe régiónkban, addig 2023-ban már csak 1557 ügyletről és 21,5 milliárd dollárról beszélhettünk.

A globális M&A-piac 2021-ben rekordmagas, 5580 milliárd dolláros szintet ért el 66 ezer ügyleten keresztül, 2022-re már csak 3420 milliárdnyi, 58 ezer ügylet, tavaly pedig mindössze 2650 milliárd dollárnyi, 55 ezer darab alatti üzletet bonyolított le a szegmens.

Szigorodó szabályozások, kibontakozó trendek

A mesterséges intelligencia növekvő vonzereje miatt a vállalatok és a pénzügyi befektetők élénk érdeklődést mutattak az információs technológiák és az MI iránt. Az egészségügyi és gyógyszeriparban is növekvő M&A-aktivitás várható 2024-ben, tekintettel arra, hogy olyan gyógyszerek szabadalmi védettsége szűnik meg ebben az évben, amelyek mintegy 200 milliárd dollár forgalmat generálnak. Erre az elmúlt tíz évben nem volt példa.

Rácz Dániel, az Allen & Overy Budapest ügyvédje az M&A piac trendjeivel kapcsolatban kiemelte:

Egy igazán érdekes jelenség kezd kibontakozni az európai piacokon. Egyre több közepes és kisebb kapitalizációjú cég kerül kivezetésre a tőzsdéről, mivel ez gyakran jobb növekedési lehetőséget kínál akár egy stratégiai, akár egy magántőke-befektető számára. A továbbiakban sok ilyen ügyletre számítunk, különösen azért, mert nem banki szereplők is készek biztosítani a tőzsdei kivezetéshez szükséges kölcsöntőkét.

A globális piaci viszonyok mellett a szigorodó szabályozás is meghatározza az ügyletstrukturálási szempontokat. 

„Az elmúlt évek geopolitikai feszültségei felerősítették a nemzetbiztonsági aggályokat és a hazai reziliencia fontosságát, ami miatt a világ számos részén folytatódik a külföldi befektetéseket szabályozó rendszerek elterjedése és megerősödése. Ma már a globális ügyletek negyedénél szükség van egy vagy több országban a külföldinek minősülő befektetés engedélyeztetésére. Ez az arány a közép-kelet-európai régióban is magas, ahol az általunk lebonyolított nagyobb ügyleteknél is a legtöbb esetben szükség van a külföldi befektetések engedélyeztetésére, ami sokszor kihívást jelent. Magyarországon nem könnyű feladat elmagyarázni a külföldi befektetőknek, hogy miért van a külföldi befektetésekre két párhuzamos szabályozási rendszerünk. A naperőműveket üzemeltető társaságokat érintő állami elővásárlási jog közelmúltbeli bevezetése szintén sok kérdést vet fel.” – mondta el Kőmíves Attila, az Allen & Overy Budapest vezető ügyvédje és versenyjogi szakértője. 

Eközben a versenyjogi hatóságok is egyre alaposabb vizsgálatnak vetik alá azokat az ügyleteket, amelyekre korábban nem fordítottak volna különösebb figyelmet. 

2023-ban a Gazdasági Versenyhivatal két olyan fúziót vizsgált, amelyek nem érték el a kötelező bejelentési küszöbszámokat, a kínai versenyhatóság első alkalommal írt elő korrekciós intézkedéseket egy küszöbérték alatti fúzióra, az Európai Bizottság pedig egy rekordmértékű, 432 millió eurós bírsággal sújtotta az Illuminát a Graillel történt – egyébként szintén nem bejelentési kötelezettség alá eső – fúziójának engedélyeztetés előtti végrehajtása miatt.

A hagyományos fúziókontroll-eszközök alkalmazása mellett az EU folyamatosan bővíti az EU-ba áramló befektetések ellenőrzésére szolgáló szabályozási eszköztárát. 2023 októberében hatályba lépett az EU külföldi állami támogatásokat szabályozó rendelete, ami máris mintegy 50 fúziós bejelentést eredményezett

– tette hozzá Kőmíves Attila.

Amerikában és a Nyugaton sem volt erős az M&A-piac tavaly

Az egyesült államokbeli célpontokra irányuló teljes M&A-aktivitás 1400 milliárd dollárra csökkent 2023-ban, a teljes évet tekintve, ami 5 százalékos visszaesést jelent 2022-hez képest, és ez egyben az elmúlt hatéves időszak leglassabb periódusát is jelenti az egyesült államokbeli tranzakciókat illetően. 

Az egyesült államokbeli ügyletek ugyanakkor a teljes globális M&A-aktivitás 47 százalékát tették ki a 2023-as év egészében, szemben az egy évvel ezelőtti 42 százalékos M&A-aktivitással. Eközben az európai M&A-aktivitás az elmúlt tíz év legalacsonyabb szintjére süllyedt, 598,1 milliárd dollárra esett vissza a teljes tavalyi évre vonatkoztatva, ami 28 százalékos csökkenést jelent a 2022-es évben elért valamivel több mint 852 milliárd dollárhoz képest. 

Ázsia csendes-óceáni térségében összesen 602,1 milliárd dollár értékben jöttek létre tranzakciók a 2013 óta legkisebb forgalmat elért tavalyi évben, ami 26 százalékkal marad el a 2022-es közel 835 milliárd dolláros forgalomhoz képest.