Leült a piac, az új ügyletek ritkaságszámba mennek, a függőben lévők listája pedig hosszú, Berlinig is elér – panaszolják a német vállalategyesítési és cégfelvásárlási (M&A) piacon dolgozó pénzügyi és jogi tanácsadók, akik mindezért a gyenge lábon álló német gazdaságot és rendkívül bizonytalanná vált helyzetét teszik felelőssé.

"Compact with Africa" - G20 Investment Summit 2023 conference20 November 2023, Berlin: Federal Chancellor Olaf Scholz (SPD) is expecting guests at the "Compact with Africa" - G20 Investment Summit 2023 conference. The aim is to strengthen the framework conditions for sustainable private investment and investment in infrastructure in African countries. Photo: Kay Nietfeld/dpa (Photo by KAY NIETFELD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Olaf Scholz kancellár költségvetési megszorításokra kényszerült.
Fotó: AFP

Az M&A-ügyletek nyélbeütésében közreműködő szakértők szerint Európa legnagyobb gazdaságában csendes első negyedév jön, erre abból következtetnek, hogy 2024 első tíz napjában már javában pörögni szokott a piac, ehhez képest most mindössze négy ügyletet regisztráltak, és ezek összértéke sem haladta meg a 113 millió dollárt. 

Fagyos évkezdet az európai M&A-piacon 

Ehhez képest egy évvel ezelőtt – amikor ugyanez a kormánykoalíció dolgozott Olaf Scholz kancellár vezetésével – ennyi idő alatt már 45 adásvételt pecsételtek meg, 876 millió dolláros összesített értékben – derül ki a Dealogic adataiból. Volumenét tekintve a különbség több mint hétszeres, de az igazság kedvért illik hozzátenni, hogy egyetlen húzós ügylet megvalósulása esetén már hatalmas sikerekről is beszélhetne a sajtó. 

Egyelőre azonban az az egyetlen üzlet is kínosan hiányzik, noha lehet arra is mutogatni, hogy még Európa sem lendült bele: ott 71 ügyletre mondtak áment a cégtulajdonosok, összesen 2,2 milliárd dollár értékben, míg egy évvel ezelőtt ilyenkor már 375-nél járt a mutató, a volumen pedig megközelítette a 9 milliárd dollárt. 

Itt tehát ötszörös, a németeknél pedig hétszeres a differencia, azaz ezek az adatok messzemenő követeztetések levonására még nem alkalmasak. 

A hangulat viszont nem javul Németországban, ezért az M&A-tanácsadók szűk esztendőtől tartanak, és 2025 végéig tartó pangásra számítanak.

De csak Európában, hiszen az Egyesült Államokban például szűk két hét leforgása alatt 56 milliárd dollárt tett ki a megvalósult üzletek értéke, ez több mint kétszerese a 2023-as év eleji 24 milliárd dolláros összegnek. A felfutás a Dealogic elemzői szerint az egészségügyi ágazatban tapasztalt aktivitásnak köszönhető. 

Egyébként Európa M&A-piacán tavaly Németország teljesített a legjobban, 91 milliárd dollárnyi tranzakcióval, noha ez a 2015 óta mért legalacsonyabb adat volt. Igaz, a globális M&A-aktivitás is évtizedes mélypontra süllyedt tavaly.

A Németország előtt álló gazdasági kihívások valószínűleg csendesebb negyedévet eredményeznek

– fogalmazott Bernd Egbers, az Astera Legal partnere, hozzátéve, hogy a magántőkealapok és a vállalatok valószínűleg óvatosabbak lesznek a nagy felvásárlásokkal kapcsolatban. Bár ahol olcsó portéka akad, ott villámgyorsan aktivizálódnak a nagyok, és lecsapnak a prédára. A német piac annyiból különleges még, hogy ott más uniós államokkal szemben nem hódolnak be a kínai tőkének.

Kínai tőkeinvázió? Nein, danke!

Emlékezetes, hogy a német robotika élenjáró cégében, a Kukában többségi részesedést szerzett pár éve a kínai Midea, amely így hiánypótló technológiai innovációk sorát tudta egy egyszerű felvásárlással megszerezni, amit már hasznosított is a mindennapokban. 

Mercedes 
In this handout picture released on April 28, 2020 by the Mercedes-Benz factory in Kecskemet, Hungary,an employee wearing a face mask prepares the resume of the production in the factory of German car maker Mercedes-Benz on March 24, 2020. Hungarian factory of Mercedes restarted operations at its plant on April 28, 2020. The production was suspended in middle of March here amid the new coronavirus COVID-19 pandemic. (Photo by Dudar SZILARD / MERCEDES-BENZ / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / MERCEDES-BENZ / DUDAR SZILARD " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
A Mercedes-Benz suttyomban érkező kínai befektetője kiverte a biztosítékot Berlinben.
Fotó: AFP

Ezt még csak valahogy lenyelték a németek, az után viszont már léptek, hogy az akkor Daimler, ma már Mercedes-Benz néven futó büszkeségükben titkolt tőkepiaci machinációkkal, egy Vörös Csillag kódjelű művelet végrehajtásával 10 százalék körüli részesedést szerzett a riválisnak tekinthető kínai Geely tulajdonosa, Li Sufu, akit nyugatiasan szokás Eric Liként is emlegetni. 

Innentől a mai helyzet kialakulásában felelős Angela Merkel konzervatív CDU–CSU-kabinetje megállj parancsolt a kínai cégfelvásárlásoknak, arasznyira szűkítve azt a kiskaput, ahol be tudnak furakodni.

Az oroszok Ukrajna ellen indított háborúját követően kirobbant új helyzetet teremtett, gazdasági krízis alakult ki, megágyazva a megszorító intézkedéseknek, amelyek ellen a múlt héten 

az előjogaiktól megfosztott gazdák tüntettek, más munkavállalói csoportokkal egyetemben. 

Az elégedetlenség és a nehézségek a vállalati szférán is lecsapódtak, a fizetésképtelenségek száma 2023 végére jócskán megnövekedett.

Elégedetlenkednek a gazdák

Az utolsó csepp a Karlsruhében székelő alkotmánybíróság ítélete volt, amelyet a CDU beadványára hoztak meg, lehetetlenné téve a 60 milliárd eurós fel nem használt járványügyi vészhelyzeti pénzeszközöknek a zöldgazdaságot és az ipart támogató célokra történő felhasználását.

Nationwide German Farmers Protest In Cologne
Gazdatüntetés Kölnben. A kaotikus helyzetből a migránsellenes AfD párt profitált.
  Fotó: Ying Tang / AFP

A sors fintora, hogy az ügyből nem a CDU, hanem a Németországnak migránsmentes alternatívát kínáló AfD profitált, az ő népszerűségük nőtt még inkább. A kiesett ominózus 60 milliárd euró pótlására Scholz kabinetje újabb költségvetési megszorításokkal reagált, ami a csak olaj volt a tűzre. 

A német ipar termelése eközben decemberben sorozatban a hatodik hónapban maradt az előző hónap szintje alatt, jelezve a problémák negatív következményeit. A válság a befektetői bizalomra is hatással volt, az Ifo intézet szerint decemberben ismét romlott az üzleti morál. 

Az M&A-ügyekben szervezési feladatokat teljesítő befektetési bankárok és tanácsadók körében pláne, hiszen az ő bevételeik tavaly kevesebb mint a tizedükre, nettó 159 millió euróra zsugorodtak, s közülük is egyre többen panaszkodnak arra, hogy a pandémiával beköszöntött óvatosság az üzletek zárására is negatívan hatott – egyre több az éveken átnyúló egyeztetési folyamat, aminek ők érthető módon nem örülnek.

Hamar fordulhat a kocka az M&A-piacon

A szerencse azonban gyorsan fordulhat, ehhez elég például, ha zöld jelzést kap az Abu Dhabi National Oil Company (Adnoc) függőben lévő, 11,3 milliárd eurós előzetes vételi ajánlata, amelyet a német Covestro vegyipari vállalatra adott még tavaly év végén. Eladósorban van a Stada gyógyszergyártó társaság is, amelynek tulajdonosai vagy a tőzsdei bevezetéssel, vagy egy azon kívüli ügylet keretében válnának meg a tízmilliárd eurót érő vállalattól. 

An employee of chemical company Covestro AG checks a tank for carbon dioxide at their at their plant in Dormagen, western Germany, on February 11, 2020. Covestro develops new polyethercarbonate polyols under the name 'cardyon', which are produced with the help of carbon dioxide (CO2). (Photo by Ina FASSBENDER / AFP)
Arabok vinnék a német vegyipar gyöngyszemét, a Covestrót.
Fotó: AFP

A Bayer a fogyasztói egészségügyi és a növényvédelmi részlegek leválasztását és eladását fontolgatja, ez is sokmilliárdos ügyletet feltételez. A vevői oldal pedig ugrásra készen áll, a készpénzben dúskáló magántőke-befektetési társaságok újra beindíthatják a német M&A-piacot – jegyzi meg a Reuters.

Ezek a társaságok a változó gazdasági körülményekhez való kiváló alkalmazkodóképességüknek köszönhetően megtalálják a módját annak, hogy még ilyen sanyarú gazdasági körülmények közepette is folytassák az üzletkötéseket

– mondta Bernd Egbers. Másokhoz hasonlóan ő is bízik abban, hogy a gazdaság stabilizálódása, az lassulása és a kamatlábak csökkenése esetén az év második felében megélénkül az M&A üzleti aktivitás.