Sikeresen lezárult a tavaly márciusban bedőlt svájci nagybank, a Credit Suisse (CS) integrációjának első fázisa, a fúzió végleges lezárására pedig még az idén sor is kerülhet – jelentette be a UBS, hozzátéve, hogy a tranzakció teljes lezárását követően az immár messze legnagyobb alpesi hitelintézet újraindítja az egy éve kényszerből beszüntetett részvény-visszavásárlási programját is, amelynek keretösszegét egymilliárd dollárban állapítja meg előzetesen.

An employee of multinational investment bank UBS walks past a sign of Swiss giant banking UBS above a sign of Credit Suisse in Zurich on August 31, 2023 after the announcement by UBS of the first results since Credit Suisse merger. Banking giant UBS has decided that the Swiss unit of its recently-swallowed rival Credit Suisse will be "fully integrated" into its operations, and thus disappear, without spelling out the implications for job cuts. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
Szépen halad a Credit Suisse-nek a UBS-be való integrációja.
Fotó: AFP

Jók a UBS kilátásai, szépen halad a Credit Suisse beolvasztása

A nagybank a tavalyi évre vonatkozóan 27 százalékkal, részvényeként 0,7 dollárra emelte osztalékát, még annak ellenére is, hogy a negyedik negyedévet 279 millió dolláros veszteséggel zárta.

A UBS vezetése bejelentette, hogy 2028-ra a jelenlegi 3,85 ezermilliárd dollárról 5 ezermilliárdra szeretné növelni vagyonkezelési üzletágának eszközállományát, banki betétállományát pedig évente 200 milliárd dollárral bővítené ugyanezen az időtávon. A UBS betétállománya a Credit Suisse felvásárlásának bejelentése óta 77 milliárd dollárral nőtt.

A piacok a bejelentést látványos pesszimizmussal fogadták, a UBS részvényei 2,6 százalékot estek a svájci tőzsdén – a CS tavalyi márciusi felvásárlása óta azonban 45 százalékos pluszban jár a kurzus.

Az UBS árfolyama 1 év
Közel 50 százalékkal erősödött a UBS árfolyama a Credit Suisse felvásárlása óta

A vállalat közleménye hozzátette: a UBS 2026 végéig 13 milliárd dollárral tervezi csökkenteni kiadásait, ugyanezen az időtávon pedig azt is el szeretnék érni, hogy részvény-visszavásárlási programjuk mértéke még a 2023 eleji fúziót megelőző, hatmilliárd dolláros keretösszegből gazdálkodó programot is felülmúlja.

A bank kiemelte: a UBS és a CS rendszereinek integrációja folyamatosan zajlik, a teljes fúzió lebonyolítása azonban távolról sem egyszerű, mivel a két pénzintézet más-más informatikai rendszereket használt, és a mögöttük álló jogi személyek harmonizációja sem könnyű. A folyamatot ugyanakkor siettetni sem lehet: 

a UBS mérlege az egyesüléssel 1,6 ezermilliárd dollárra rúg, ami a teljes svájci közel kétszerese, 

így a felügyeleti szervek folyamatos figyelő tekintete kíséri a fúzió minden egyes mozzanatát, hogy biztosan elkerülhető legyen egy rendszerszintű összeomlás.

A frankot imádják, a svájci tőzsdét azonban kerülik az európai befektetők

Az alpesi ország valutája a legtöbb befektető számára az ideális menekülőeszközt testesíti meg, az ország börzéje azonban távolról sincs a befektetők radarjának középpontjában.

Az egyesülés következő lépése a Credit Suisse szingapúri, hongkongi és luxemburgi ügyfeleinek UBS-számlákra való migrálása lesz – tették hozzá a közleményben.