Hamarosan lezárul az egyik legnépszerűbb lakossági a 2032/I nevű PMÁP forgalmazása, a Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP) kamata pedig csökken, 9,9 helyett mindössze 7,9 százalék lesz február 7-től. Helyét a 2032/J veszi át, ennek lesz az első kamatperiódusban az éves kamata 7,9 százalék.

LUS_IMG_3284
A kifutó 2032/I Prémium Magyar Állampapír helyébe a 2032/J kötvény lép.
 Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A most debütáló kötvényből 250 milliárd forintnyit hirdetnek meg. Az inflációkövető időszak kamatprémiuma: fél százalékpont, az utolsó három évben 1 százalékpont lesz 2032. áprilisi lejárattal. Az értékesítési korlátot 25 millió forintban határozták meg.

Folyamatosan változnak a befektetési konstrukciók

Valójában már a múlt év végén megkezdődött a lakossági állampapír-paletta átalakulása. Ennek részeként az inflációkövető prémium állampapír első bő egyéves periódusára érvényes kamatot leválasztották az inflációról, így annak induló kamata érdemben csökkent.

A küszöbönálló állampapírpiaci változás meg is látszik az év 5. hetében értékesített lakossági állampapírok bruttó mennyiségének alakulásán. 

A bejelentés után még maradt néhány napjuk a befektetőknek a 9,9 százalékos kamatozású termékből bevásárolni. Így a múlt héten ebből fogyott a legtöbb: bruttó 43,2 milliárd forint értékben. 

Jóval utána – az értékesített mennyiség sorában – a második helyen az Egyéves (1MÁP) áll bruttó 17,6 milliárddal, míg közvetlen a nyomában harmadik a Fix Magyar Állampapír (FixMÁP) lett, amelyből bruttó 16,3 milliárd forintnyi fogyott. 

A Magyar Állampapír Plusz a legkevésbé keresett papír

Az idei év ötödik hetében a befektetők Kincstári Takarékjegyből bruttó 10,8 milliárd forintért vásároltak be, a Bónusz Magyar Állampapírból (BMÁP) pedig bruttó 8,3 milliárdnyit jegyeztek. Magyar Állampapír Pluszból (MÁP Plusz) a vizsgált időszakban bruttó 100 millió forintért vásároltak az emberek, ám a nyomdai változatára a múlt héten senki sem költött egy fityinget sem.