Továbbra is az Egyesült Államok számít a világvezetőnek a magánvagyon teremtésében és felhalmozásában, az amerikaiak kezében van a világ likvid vagyoneszközeinek mintegy harmada, 67 ezermilliárd dollár a Henley & Partners és a New World Wealth által összeállított 2024 USA Wealth Report szerint.

Young man relaxing in a swimming pool with view towards New York City skyline
New York az amerikai milliomosok fővárosa, de rohamosan nő az austini tehetősek száma is / Fotó: Getty Images

Jelenleg az Egyesült Államokban él a legtöbb, 5,5 millió dollármilliomos is, akik közül 9850-en százmillió dollár feletti vagyonnal rendelkeznek, 788-an pedig milliárdosnak mondhatják magukat a tőzsdei részvényeket, készpénzt és a hitellel nem terhelt lakóingatlan-vagyont figyelembe véve. Az utóbbiak tekintetében is minden más országot maga mögé utasít a világ első számú gazdasága.

A dollármilliomosok száma elképesztő ütemben nőtt az elmúlt évtizedben, 2023 végén 62 százalékkal többen mondhatták magukat annak, mint tíz évvel korábban. Ez jóval meghaladja a 38 százalékos globális növekedési ütemet. Így mára a világ milliomosainak 37 százalékát az Egyesült Államok adja.

A második legnagyobb GDP-vel rendelkező Kína összevetésül mindössze 862 ezer dollármilliomossal büszkélkedhet, ezen belül 2352-nek van százmillió dollár feletti likvid vagyona, és csupán 305 dollármilliárdos él ott.

Az 1,4 milliárdos lakosságú ázsiai ország az egy főre eső tekintetében is messze le van maradva, a 18,8 ezer dolláros érték alig tizede az átlagosan 201,5 ezer dollár megtakarítással rendelkező amerikaiakénak.

Az Egyesült Államoknál csak öt ország jár előrébb ezen a téren: 

  • Monaco, 
  • Luxemburg, 
  • Svájc, 
  • Ausztrália 
  • és Szingapúr 

állampolgárai mondhatják magukat általánosan véve tehetősebbnek.

A New York–Austin-tengely

Újfent bebizonyosodott, hogy a milliomosok fővárosa New York, amely közel 350 ezer amerikai milliomos és 60 milliárdos otthona. A második legtöbb gazdag – 306 ezer milliomos –  a kaliforniai Bay Area területén él, megelőzve a 212 ezer milliomos lakossal rendelkező Los Angelest.

Meglehetősen felkapott a tehetős amerikaiak körében Austin is, ahol a Gödöllő teljes lakosságával megegyező számú, 32 700 dollármilliomos él. A texasi főváros tehetős lakosainak száma a helyi technológiai boomnak köszönhetően több mint duplájára nőtt az elmúlt tíz év során. A kutatás szerint a következő évtizedben Salt Lake City, Tampa és Naples is sok új dollármilliomost csábíthat magához.

Az Egyesült Államok a külföldi gazdagok számára is vonzó letelepedési célpont, a Henley & Partners várakozásai szerint a tavalyi 2200 fő után 3500 külföldi dollármilliomos találhat majd itt új otthonra.

Sok milliomos keres új hazát papíron

Az amerikai társadalom legfelső rétegébe tartozók maguk is mozgásban vannak, és hazájuk elhagyására is egyre inkább hajlandók vagyonuk védelme érdekében, legalábbis papíron. A tanácsadó felmérése szerint az elmúlt öt év alatt hatszorosára nőtt körükben a külföldi letelepedési engedélyt és állampolgárságot kérők száma.

Az alternatív állampolgárság és tartózkodási jog mindig is a gazdasági és politikai bizonytalanságok elleni biztosítékként szolgált, de sok ügyfelünk a befektetési migrációs programokat arra is használja, hogy diverzifikálja vagyonát, és új lehetőségeket teremtsen magának a világ több országában

– magyarázta Dominic Volek, a Henley & Partners magánügyfelekért felelős vezetője.

A befektetési célú letelepedési programjuk keretében Portugália és Málta a legnépszerűbb áttelepülési célpont az amerikai milliomosok körében. Ezek az európai államok ugyanis anélkül teszik lehetővé az állampolgárság megadását az ország gazdasági fejlődéséhez hozzájáruló személyek és családtagjaik számára, hogy a kérelmező huzamosabb időt töltene az országban. 

Így mindkét ország különösen vonzó a tehetős amerikaiak számára, akik továbbra is az Egyesült Államokban tervezik eltölteni idejük nagy részét, miközben élvezik a második lakóhely vagy egy másik ország állampolgársága nyújtotta előnyöket és biztonságot.