Enyhe, mindössze 0,1 százalékos erősödéssel ünnepelte az euró a februári amerikai inflációs adatot, ami nem meglepő, tekintve, hogy a személyi fogyasztási kiadások (PCE) mutatója a vártnak megfelelően alakult, így előreláthatóan nem borulnak a Fed kamatcsökkentési tervei sem. 

Money,,Us,Dollar,Bills,Background.,Money,Scattered,On,The,Desk.
Fotó: Rafastockbr

A PCE éves összevetésben ugyan 2,5 százalékkal nőt februárban, ám havi alapon mindössze 0,3 százalékot mértek. A Reuters konszenzusa havi összevetésben 0,4, éves bázison 2,5 százalékos mutatót várt. A Fed döntéshozói három kamatvágást valószínűsítenek az idei évre, a piac most azt árazza, hogy az első lépésre júniusban kerület sor. 

Equilor Trader

Kereskedj és fektess be a jövő technológiájával – Bárhol, bármikor!
A megjelenés támogatója az Equilor Befektetési Zrt.

Bár a Fed a PCE indexet is kiemelt figyelemmel kíséri, a mérvadó mutató a maginfláció, amely 2,8 százalékra mérséklődött februárban a januári 2,9 százalékról. A személyi fogyasztási kiadások, amelyek az amerikai gazdasági aktivitás több mint kétharmadát adják, 0,8 százalékkal emelkedtek februárban az év első hónapjában mért 0,2 százalékról. A húsvéti ünnepek miatt fékezett habzású piacon a dollár 0,14 százalékkal gyengült az euróhoz képest 1,0804-ig, a fontosabb devizák kosarához viszonyított dollár index (DXY Index) 0,1 százalékos mínuszt mutat. 

A forint ezzel szemben egyre erőteljesebb, noha itt sem árt szem elő téveszteni, hogy nagy mozgás nincs a piacokon. Egy euróért 393,9 forintot kérnek a dollár jegyzése 364,7 alatt áll. 

Jobban nőtt az amerikai gazdaság a korábban közöltnél

A fejlemények nem mozgatták meg különösebben a dollár árfolyamát.