A horvát INA olaj- és gázipari vállalat közölte, hogy megállapodást írt alá a kanadai székhelyű Vermilion Energy-vel a közép-horvátországi Sziszek-Monoszló megyében található SAVA-07 nevű mezőn lévő kőolaj- és földgázkészletek közös kutatásáról.

20221109 HorvátországINA benzinkút Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

„A Vermilion 60 százalékos részesedéssel és az üzemeltetői pozícióval rendelkezik majd, míg az INA-é 40 százalék” – áll az INA sajtóközleményében.

A terület geológiai elemzését a Vermilion már elvégezte, ami alapján négy új kutatófúrást végeznek 2024-ben.

A megállapodás mindkét vállalat számára előnyös, mivel az INA közeli olaj- és gázkitermelési infrastruktúráját fogják használni, ami felgyorsíthatja az engedélyezési folyamatot.

„A megállapodás aláírásával jelentős lépést teszünk a közös kutatás és fejlesztés felé az SA-07 kutatási blokkban, és bővítjük kutatási portfóliónkat. Mivel az INA rendelkezik minden szükséges kapacitással, valamint sokéves tapasztalattal, úgy véljük, hogy ez a projekt kölcsönös előnyökkel jár majd, és hozzájárul Horvátország energiabiztonságához” – mondta Miroslav Skalicki, az INA igazgatótanácsának tagja.

Az üzlet a horvát kormány jóváhagyására vár.

A kanadai vállalat, leánycégén keresztül Magyarországon is ismert. Somogy vármegyében például 2021-ben 20 évre kötöttek koncessziós szerződést a magyar állammal kőolajfúrásra. Egy 2013-as koncessziós pályázaton pedig közösen indult a Mollal a Vermillion.