Nem kellett sokat várni az újabb rekordhoz az európaiak egyik kedvelt befektetésénél, a tőzsdén kereskedett alapok (ETF) összvagyona már február végén új történelmi magasságba emelkedett.

Exchange,Traded,Fund,Stock,Market,Trading,Investment,Financial,Concept.,Etf,
Exchange traded fund stock market trading investment financial concept. ETF
Négy százalékkal ugrott meg múlt hónapban az európai tőzsdén kereskedett alapok összvagyona / Fotó: Shutterstock

A jól diverzifikált és költséghatékony befektetést kínáló, így a kisbefektetők körében is kedvelt eszközök értéke 4 százalékkal 1673 milliárd euróra ugrott múlt hónapban az LSEG Lipper friss adatai szerint.

A mintegy 65 milliárd eurónyi bővüléshez a kedvező piaci széljárás, vagyis a tőzsdei árfolyam-emelkedés kellett leginkább, a 49 milliárd eurós hozamot a megtakarítók átlagon felüli, 16 milliárd euró összértékű nagybevásárlással egészítették ki.

Letarolták a piacot a részvény-ETF-ek

Múlt hónapban is a részvény-ETF-eket keresték a leginkább a befektetők, tízszer több pénzt – 14,5 milliárd eurót – vásárolva ezekből, mint az összes többi terméktípusból összesen. 

A kategórián belül és a teljes piacon egyaránt a globális kitettséget valamint az amerikai részvényekbe fektető ETF-ek bizonyultak a legnépszerűbbnek, hatmilliárdos, illetve közel négymilliárd eurós értékesítéssel.

A kevésbé rizikós, likvid és sokszor a készpénz ideiglenes parkoltatására szolgáló pénzpiaci termékek 1,6 milliárd eurót szívtak fel a megtakarítóktól, ennek zöme – egymilliárd euró – az eurós eszközökbe érkezett.

A kötvény-ETF-ek további egymilliárd eurós tőkebeáramlást regisztráltak, a terméktípus legnépszerűbb termékei a globális, dollárban jegyzett kötvény-ETF-ek voltak, miközben az eurós vállalati kötvényes portfóliókból bő kétmilliárd eurónyit váltottak vissza a tulajdonosok.

Az alternatív alapokból száz-, az árupiaci termékekből pedig kétszázmillió eurót váltottak vissza az európaiak, a vegyes ETF-ekből pedig hétszázmillió euró távozott februárban.

Száguldó részvények, gyengélkedő vegyes portfóliók

A friss tőkebeáramlás és a piaci hozamok felívelésének köszönhetően a messze legnagyobb vagyonnal rendelkező részvény-ETF-ek vagyona közel 6 százalékkal ugrott meg, így már csaknem 1230 milliárd eurónyi megtakarítást fialtatnak bennük. A jelentős friss tőkének köszönhetően ennél is nagyobb, 7 százalékos bővülést értek el a pénzpiaci termékek.

A többi kategóriának viszont nem termett babér. Az alternatív eszközök stagnálása és a kötvényes portfóliók kismértékű eróziója mellett az árupiaci ETF-ek vagyona bő másfél százalékkal apadt, a kisebb eszközállománnyal bíró vegyes termékek pedig vagyonuk közel ötödét elveszítették egy hónap alatt a jelentős visszaváltások miatt.

 

A befektetési szolgáltatók versenyében új nyertest hirdettek, az Xtrackers hárommilliárd eurós értékesítéssel tört az élre, megelőzve a UBS 2,8 milliárd eurós és az Amundi 2,2 milliárd eurós tőkebeáramlást elérő ETF-üzletágát. A globális piacvezető iShares a nyolcadik helyre csúszott vissza egymilliárdos forgalommal.