Változatlanul szigorú monetáris környezetet kell tartani, az alapkamat nyárra 6,5-7,5 százalék közt alakulhat, ez a legreálisabb forgatókönyv most – hangzott el a Magyar Nemzeti Bank háttérbeszélgetésén, amelyet Virág Barnabás alelnök tartott, kedd délután.

Hungarian currency: Forint banknotes and coinsHungarian currency: Forint banknotes and coins (500 Forint, 1000 Forint, 50 Forint, 20 Forint, 10 Forint, etc.)
Fotó: Getty Images

Erre a mondatra erősen venni kezdték a befektetők a forintot, pillanatok alatt 394,7-ig süllyedt az árfolyam. Továbbra is óvatos monetáris politikára van szükség, a következő hónapban marad az adatvezérelt üzemmód – ez a kijelentés további forinterősödést hozott, 394,5-ig ereszkedett a kurzus. 

2024 átlagában a jegybankban 3,5-5 százalékos inflációra számítanak, a decemberi prognózisuk ennél magasabb 4-5,5 százalék volt. A idén 2-3 százalékkal nőhet, itt is korrigált a jegybank, a decemberben megfogalmazott 3-4 százalékról. Jó hír, hogy a régiós országokban és közte itthon is, a dezinflációs folyamat nem állt meg, szemben több fejlett gazdasággal. 

A 394,5-ös szinttől tovább már nem tudott erősödni a magyar deviza, a Virág Barnabás alelnök tájékoztatójának második felében visszafordult a kurzus. 

Euró-forint árfolyam