Ritkán látható nyugalom költözött a tengerentúli tőzsdékre. A volatilitási mutatók hatéves mélypontra húzódtak vissza, miközben a széles piacot leképező S&P 500 index idén 9,7 százalékot emelkedett, és 20 zárórekordot döntött. Háttérben egy befektetési stratégia húzódhat, amely hullámtörőként fékezi a piacot. 

Manhattan,,New,York,,September,11,,2018:,Charging,Bull,And,The
Fotó: Shutterstock

A részvénypiac csúcsain 

már nem kockázatot keresnek a befektetők, hanem védelmet a potenciális veszteségekkel szemben.

Ezt kínálják a származtatott és fedezeti alapok, melyek opciós szerződéseket adnak, s ezek révén a befektetők előre meghatározott áron vásárolhatnak részvényeket. A Morningstar Direct szerint az ilyen alapokban lévő idén február végén meghaladta a 67 milliárd dollárt, szemben a 2020 végi 7 milliárd dollárral. 

A széles piaci indexekbe fektető alapok általában az oldalirányú piacon teljesítenek a legjobban, amikor a részvények nem mozognak túlságosan gyorsan felfelé vagy lefelé. A piaci visszaesések során kevésbé esnek, mint a hagyományos portfóliók. Más kérdés, hogy a befektetők az esetleges nagy ralik nyereségétől is elesnek.

Soha korábban nem látott árfolyamcsúcsokon megnő az igény a biztonsági stratégiára

– mondta Eric Metz, a SpiderRock Advisors elnöke és befektetési igazgatója. Ezek az alapok azt követően tudtak terebélyesedni, hogy a tőzsdefelügyelet 2020 után ösztönözte a tőzsdén kereskedett alapok (ETF) számára az opciók vételét és eladását – tette hozzá. A kategória legnagyobb alapja, a JPMorgan Equity Premium Income ETF körülbelül 32,8 milliárd dollár kezelt vagyonnal rendelkezik, s 2020 májusa óta 13 százalékos hozamot ért el. Míg a széles piacot leképező S&P 500 részvénykosár 17,2 százalékot termelt ugyanebben az időszakban.

Károgókban most sincs hiány a Wall Streeten.

Sokan emlékeznek még a Volmageddonra, amikor a piaci kilengéseket mérő VIX indexet shortolták a befektetők 2018-ban, vagyis a nyugalomra fogadtak. Ám a VIX váratlan felpattanása romba döntötte ezeket a pozíciókat.

A mostani opciók szerkezete viszonylag jóindulatú, nincs beépítve detonációs esemény

– nyugtatja a kedélyeket Jim Carroll, a Ballast Point Wealth Management portfóliómenedzsere. 

Ennek ellenére a nyugalom opció kétségkívül piactorzító hatású. Elemzők úgy vélik, hogy ha részvényhatáridős ügyleteket vásárolunk, amikor a piac hanyatlik, majd az emelkedéskor eladjuk azokat, akkor ez az ellensúly nemcsak a piaci zűrzavart nyomja el, de vakká és süketté is teszi a piacot. Mert elvész az információ, ami folyamatos alkalmazkodásra késztetné a szereplőket, s a felgyülemlő feszültség előbb-utóbb valahol utat tör magának, váratlan árrobbanást okozva.