Zöldben zárt az amerikai részvénypiac szerdán, a vezető indexek teljesítménye azonban látványos eltérést mutatott egymástól.

Bull,Standing,On,One,Dollar,Banknote,With,Stacks,Of,Coins
Fotó: Shutterstock

Az amerikai szerdai napját alapvetően a Fed elnökének, Jerome Powellnek a kongresszusi meghallgatása mozgatta, a kereskedők ugyanis árgus szemekkel figyelték, milyen várakozásokat és adatokat oszt meg a vezető jegybankár az amerikai gazdaság kilátásairól, az alakulásáról vagy éppen a tervezett bankiszabály-reform jelenlegi formájáról. 

Powell közel három órán keresztül válaszolta meg a képviselők kérdéseit, sok újdonságot azonban nem osztott meg a nyilvánossággal, a várva várt kamatvágási kampány kezdetéről például továbbra sem nyilatkozott konkrétan, csak annyit árult el, az idén minden bizonnyal megindulhat már a monetáris lazítási dömping, de ennek időpontját és mértékét az inflációs célhoz való közeledés szabja majd meg. 

Az elhangzottak azonban alapvetően jó előjeleket hordoztak a piacok számára, Powell ugyanis elmondta, a gazdaság erős, recesszióra nem érdemes számítani a közeljövőben, és végső soron a kamatvágási várakozások létjogosultságát sem vitatta, így a tőzsde sem látott okot a búslakodásra.

A Dow Jones indexe 0,2 százalékkal, 38 661 pontig, az S&P 500 0,53 százalékkal, 5105 pontig, míg a Nasdaq mutató 0,58 százalékkal, 16 031 pontig menetelt.