Többek közt az amerikai bankokat érintő szabályozások kilátásba helyezett átalakításáról, az inflációs kilátásokról és a gazdaság állapotáról is kérdezték Jerome Powellt, az amerikai jegybank, a Fed elnökét szerdán az amerikai képviselőház pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó bizottságának tagjai.

US Federal Reserve chair Jerome Powell arrives to hold a news conference after a Federal Open Market Committee meeting in Washington, DC, on January 31, 2024. Powell signaled Wednesday that an interest rate cut as soon as in March is unlikely, as the central bank remains data-dependent when mulling its next steps. Powell said the Fed's rate-setting committee plans to "move carefully" and added: "Based on the meeting today, I would tell you that I don't think it's likely that the committee will reach a level of confidence, by the time of the March meeting, to identify March as the time to do that." (Photo by Julia Nikhinson / AFP)
Fotó: AFP

Powell a meghallgatáson a banki szabályozásokkal kapcsolatban kiemelte: a Fed minden bizonnyal lényegi és látványos módosításokat fog még véghezvinni a pénzügyi szektor legnagyobbjait érintő módosításcsomagjával kapcsolatban, amely a jelenlegi formájában arra kötelezné a bankokat, hogy a mostani tőkemegfelelési szabályokhoz mérten nagyobb összegeket tartsanak maguknál egy, a tavaly márciusban bekövetkezett bankpánikhoz hasonló események megelőzésére.

A Fed feje többször is hangsúlyozta: még az is elképzelhető, hogy a jelenlegi tervezetet teljes egészében elkaszálják a jegybankárok, és egy új csomagot nyújtanak be helyette.

Az amerikai jegybank várható monetáris politikai pályájával kapcsolatban megerősítette korábbi kijelentéseit, melyek szerint a kamatok a platót már elérték, és a szakértők várakozásai szerint az idei évben valamikor már arra is alkalmas lesz az inflációs környezet az országban, hogy a Fed megindíthassa a piacok által korábban már márciusra is árazott kamatvágási dömpingjét.

Powell az első vágás várható időpontjára nem tett utalást, 

a befektetők viszont a határidős jegyzések alakulása alapján júniusra árazzák a lazítási kampány megindulását. A vezető jegybankár ugyanakkor figyelmeztetett: a túl gyors, a túl korai, ugyanakkor a túl kései kamatvágásnak is megvannak a maga veszélyei. Emlékeztetett: a Fed addig kivár a kamatcsökkentéssel , amíg nem lesz teljesen biztos benne, hogy az fenntartható módon a jegybank 2 százalékos pénzromlási célja felé halad.

Az amerikai gazdaság kilátásairól elmondta: a esélye rövid távon továbbra sem jelentős, a GDP-növekedés teljesen elfogadható szinten jár, és a tempó várakozásaik szerint a közeljövőben sem fog lassulni. Amikor arról kérdezték, kijelenthető-e már, hogy a világ legnagyobb gazdasága sikeresen teljesítette a puha landolás forgatókönyvét, azt válaszolta, hivatalosan nem szeretne ilyesmit kijelenteni.

Powell csaknem háromórás meghallgatását követően a piacok visszafogott reakciót mutattak az elhangzottakra: az S&P 500 0,8 százalékos, a Nasdaq 1 százalékos, a Dow Jones pedig 0,33 százalékos pluszt mutatott a meghallgatás végeztével.