Elérheti a 3000 dollárt is az arany unciánkénti árfolyama az elkövetkező 6-18 hónap során, mivel egyre több tényező egyengeti a sárga nemesfém kurzusát – mondták a Citigroup elemzői a Bloombergnek, röviddel azután, hogy a Wall Street legnagyobb alakjai szinte egy szólamban módosították felfelé az aranyra adott céláraikat.

A,Lot,Of,Gold,Bars, arany,
Hatalmas menetelésben van az arany / Fotó: Shutterstock

A Citi elemző szerint az arany idei átlagos ára 2350 dollár környékén lehet majd, a jövő évre vonatkozó előrejelzésüket azonban 40 százalékkal 2875 dollárra emelték, hozzátéve, hogy a kurzus az idén jó eséllyel rendszeresen áttöri, majd vissza is teszteli majd a 2500 dolláros árfolyamszintet. 

A szakértők szerint az arany további lendületét az inkább utóbb, mintsem előbb elérkező Fed-kamatvágás, a töretlen központi banki felvásárlás, és a közel-keleti háborúk okozta geopolitikai és gazdasági bizonytalanság is alátámasztja, mindezen tényezők együttesen pedig az idén már minden korábbi csúcsának megdöntéséig is tolták a nemesfém kurzusát.

Egy uncia aranyért jelenleg 2372 dollárt kell fizetni, az idén pedig közel 20 százalékkal került feljebb a nemesfém jegyzése.

Az arany árfolyama 1 év
Elképesztő rali ment végbe az arany árfolyamán az elmúlt fél évben

A Citi elemzőinek látványos optimizmusát az UBS és a Goldman Sachs szakértői is osztják: előbbi 2500, utóbbi 2700 dollárra emelte az idei év végére vonatkozó célárát az arany árfolyamát tekintve, ami 25-35 százalékos éves hozamot jelentene a nemesfém befektetői számára.

Szintén fontos támasza lehet az arany további menetelésének a hatalmas tőke felett rendelkező befektetési vagyonkezelők növekvő étvágya, ahogy a kínai lakossági érdeklődés növekedése is, melyeket egy esetleges elérkező amerikai vagy egy hosszan magasan ragadó amerikai kamatpálya még magasabb hőfokra is hevíthet.

Arany: egyszer az életben adódik olyan lehetőség, amit az iráni támadás hozhat

Ha tovább eszkalálódik az izraeli–iráni konfliktus, az széles körű eladási hullámot válthat ki a piacokon, ami ritkán látott vételi lehetőséget hozhat az arany piacán is.

A szakértők ugyanakkor kiemelik: a felfutásnak lényegi támaszt jelent az arany ETF-jeibe áramló hatalmas tőkemennyiség is, mely az elemzők szerint az egyik utolsó darab lehet majd a 3000 dollárig futó rali kirakósában.