Több mint 400 százalékkal erősödött a MicroStrategy részvényárfolyama az elmúlt egy évben, és még mindig bőven van tere a ralinak – mondta Andrew Harte, a BTIG elemzője a Bloombergnek, miután megerősítette a papírra adott vételi ajánlását, és több mint kétszeresére, 1800 dollárra emelte korábbi, 780 dolláros célárát. A rali elképzelhetetlen lenne a nélkül.

Tysons,Corner,,Virginia,,Usa-,January,14,,2020:,Sign,Of,Microstrategy, bitcoin,
Elképesztő pluszban a MicroStrategy részvényei a bitcoin miatt / Fotó: Shutterstock

Az alapvetően felhőszolgáltatásokkal foglalkozó MicroStrategy Inc árfolyamának valóságos berobbanása mögött ugyanis az áll, hogy a cég az elmúlt években szakadatlanul vásárolta az idén újabb történelmi csúcsra futó bitcoint, amelyből már 214 ezer darabbal rendelkezik – emiatt a befektetők a bitcoin felfutásával párhuzamosan elkezdték a cég részvényeit is vásárolni, hiszen míg a lendülete tart, a MicroStrategy papírjaival sem történhet túl nagy gond. 

A  Michael J. Saylor vezette vállalat 33 706 dolláros átlagáron markolta fel a tokeneket, és összesen 6,91 milliárd dollárt fizetett bitcoinért az elmúlt években, 

a jelenlegi árfolyamok mellett viszont állományának összértéke már 15,4 milliárd dollárra rúg 

– Saylor tehát alsó hangon megduplázta cége befektetéseinek értékét a bitcoinon keresztül.

A MicroStrategy árfolyama 1 év
Elképesztő rali áll a MicroStrategy részvényei mögött, és messze lehet még a futam vége

A szakadatlan befektetői felvásárlás miatt azonban a cég árfolyama és a mögöttes, a bitcoin értékéből adódó értékeltség közti prémium már átlépte a kétszeres szorzót is, és a kurzusnak ez a felára lassan megszokottnak is mondható – fejtette ki a szakértő.

A MicroStrategy árfolyama az elszálló prémium ellenére is képes lesz még további emelkedésre, a bitcoin szempontjából várhatóan kedvezően alakuló makrogazdasági és szektorális fejlemények hatására

tette hozzá az elemző, kiemelve, hogy a közelgő blokkjutalom-felezés lényegi katalizátora lehet egy következő ralinak, amely akár 2700 dollárig is repítheti a vállalat árfolyamát.

Kriptofókusz: Tényleg lehet egymillió dollár a bitcoin, de akkor már nem ez fog számítani

Hatalmas utat tett meg a kriptopiac az elmúlt évtizedben, de mindez csak a kezdet. A bitcoin múltbéli mérföldköveiről, a botrányokról és tisztítótüzekről, a előnyeiről és a hosszú távú, rendszerszintű potenciálról Honti Rolanddal, a Cryptofalka alapítójával beszélgettünk a Világgazdaság legújabb sorozata, a Kriptofókusz első epizódjában.

Az ilyen mértékű bitcoinhoz kötöttség és a vállalat saját működési eredményeinek befektetői oldalról való figyelmen kívül hagyása azonban azt eredményezi, hogy ha a token kurzusa csökkenni kezd, akkor a cég árfolyama ezt hatványozottan követi le – pénteken például egy napon belüli 1,5 százalékos bitcoinesést 3,2 százalékos napon belüli csúszással reagált le a MicroStrategy kurzusa.

A bitcoin alig 160 százalékos ralija eltörpül a MicroStrategy felfutása mögött

Ez a szorzó azonban természetesen a növekedési oldalon is meglátszik: míg a bitcoin árfolyama „csak” 157 százalékkal emelkedett az elmúlt egy év folyamán, addig a MicroStrategy árfolyama 401 százalékos menetelésre volt képes ugyanezen időtávon.