Sem hetet, sem hónapot, sem negyedévet nem zárt még olyan magasan a mint tette azt március utolsó napján: a legnagyobb kriptodeviza 70 300 dolláron állt március 31-én éjfélkor, ezzel története legmagasabb záróértékét érte el gyakorlatilag minden időtávot tekintve.

Bitcoin,Gold,Coins,With,Wallet,,Close-up.,Virtual,Cryptocurrency,Concept.
Minden tekintetben csúcson zárta márciust a bitcoin / Fotó: Shutterstock

A raliját továbbra is természetesen tüzeli a bitcoin-ETF-ekbe ismét lendületesen beáramló tőkemennyiség, ugyanakkor a piacok minden bizonnyal a rohamosan közelgő blokkjutalom-felezéssel kapcsolatos optimizmusukat is elkezdték már beárazni a token árfolyamába.

A blokkjutalom-felezés során ugyanis a automatikusan megfelezi az egységnyi bitcoin-bányászatért járó jutalmak, azaz tokenek számát, visszafogva ezzel a kriptodeviza kínálati oldalának bővülési ütemét, relatív lökést adva ezzel a keresleti oldalnak, ami a múltban rendre újabb és újabb történelmi árfolyamcsúcsok megdöntéséig tüzelte a bitcoin kurzusát.

Mi az a blokkjutalom-felezés és miért hajtja állandóan történelmi árfolyamcsúcsig a bitcoint?

A legnagyobb kriptodeviza árfolyama nemrég ismét megdöntötte történelmi csúcsát, a rekord hátterében pedig ismét feltűnt a blokkjutalom-felezés.

Egy tokenért jelenleg 69 600 dollárt kell fizetni.

A Bitcoin árfolyama 1 év
Hatalmasat erősödött az elmúlt egy év során a bitcoin

A szakértők szerint a bitcoin számára pozitív kilátásokat takar többek közt Jerome Powell Fed-elnök egyre inkább a kamatvágások irányába mutató kommunikációja, ahogy a globálisan egyre enyhülő kamatkörnyezet és az ETF-ek várakozásokon felüli teljesítménye is.

Érdemes ugyanakkor rámutatni, hogy a bitcoin befektetőinek hangulatát mérő félelemindex mutatója ismét az extrém mohóságot jelentő tartományban mozog, ami a múltban általában egy közelgő korrekció előjeleként funkcionált, ahogy a szakértők azt is kiemelik: a régóta pozícióban ülő befektetők egy jelentős része elkezdte már realizálni az árfolyamnyereségét, amit az elmúlt hónapok ralija generált számára, így az eladói nyomás is jelen van a piacon.

A bitcoin-ETF-ek az első negyedév során közel 12,1 milliárd dollárnyi nettó tőkét tudtak bevonni, ez a szám ugyanakkor a kiemelten magas díjakkal dolgozó, emiatt krónikus tőkemenekítés áldozatának tekinthető, zárt végűből tőzsdén kereskedetté alakított Grayscale alap 14,7 milliárdos kiáramlása nélkül, csupán az újonnan induló ETF-eket tekintve 26,8 milliárdon állna jelenleg. A legnagyobb nyertesnek a BlackRock IBIT-je tekinthető, amely egymaga 13,9 milliárd dollárt vont be, második helyen a Fidelity FBTC-je áll 7,5 milliárddal, míg a dobogó utolsó fokára az Ark alapja fért fel, a maga 2,3 milliárd dolláros nettó beáramlásával.