Október eleje óta nem látott szinten kereskednek a dollár-forint devizapárral. A keresztárfolyam kedden megközelítette a 372,5-es szintet. A dollár jó teljesítménye nem meglepetés, erősödik a kockázatkerülés a piacokon. Az euró-dollár még 1,06 fölött tartózkodik, kérdés, meddig.

A,Woman,Puts,Hungarian,Forints,In,Her,Wallet.,The,Woman
Fotó: Shutterstock

A Raiffeisen értékelése szerint a dollár most azért erősödik, mert a befektetői kockázatvállalás mérséklődik a közel-keleti helyzet miatt, így az sem meglepő, hogy az euró-forint is eltávolodott a 390-től, és ma reggel már a 395 környékét teszteli vissza, ahonnan április első felében átmenetileg benézett az 50-es mozgóátlag alá.  

A dollár-forint árfolyam 2023. októbertől
 

A devizapiacokat nyomás alatt tarthatja, hogy a 10 éves amerikai államkötvény hozama idei rekordszintre emelkedett, jelenleg 4,6 százalékon áll. A befektetők azt árazzák, hogy tovább lehet szükség magasabb kamatokra az Egyesült Államokban, erre erősített rá a hétfő este megjelent márciusi kiskereskedelmi adatsor is, amely a várakozások feletti növekedést mutatott. 

Az Erste elemzői igyekeztek nyugtatni a kedélyeket, mint írták, az elmúlt egy hétben számottevő mértékben erősödő dollár jelentős hátrányt okoz a magyar devizának. 

A geopolitikai feszültségek enyhülése ezzel együtt visszahozhatja a kockázati étvágyat a piacra.