A Paramount igazgatótanácsának tagjai és a Skydance Media megállapodtak abban, hogy exkluzív fúziós tárgyalásokba kezdenek - értesült a Wall Street Journal. A megállapodás értelmében a Paramount 30 napig nem fogad el ajánlatot más cégektől, amíg a két cég megpróbál megállapodni.

Los,Angeles-november,27:the,Main,Gate,To,Paramount,Studios,On,November
Fotó: Shutterstock

A kizárólagosságról szóló megállapodás azt jelenti, hogy a Paramount, amely a híres filmstúdió, a CBS műsorszóró hálózat, valamint a Nickelodeon és az MTV kábelhálózatok tulajdonosa, szünetelteti a tárgyalásokat más potenciális ajánlattevőkkel.

A nagy hírű stúdióért érdeklődött már a Netflix, ajánlatot tett rá Byron Allen médiamogul, s nemrégiben az Apollo magántőke-társaság lengetett be egy 11 milliárd dolláros ajánlatot. 

A Paramount részvényeinek 77 százalékát birtokolja a National Amusements, melyet a néhai Sumner Redstone családi cége irányít. Lánya, Shari Redstone öt éve vezeti a családi céget, miután megvívta harcát médiamogul apjával, annak barátnőivel és a cégvezetőkkel a szórakoztatóipari birodalom feletti uralomért. Már ő egyesítette újra a National Amusements által irányított két médiavállalatot (Viacom, CBS) 2019-ben.

A kisebbik nagytulajdonos, a Skydance olyan produkciókat jegyez, mint Tom Cruise Top Gun: Maverick című mozija. A Paramount és a Skydance egyesítése azért lenne kulcsfontosságú a Skydance befektetői számára, mert a National Amusements megvásárlásával a Paramount kábeltelevíziós hálózatait is ellenőrizésük alá vonhatnák, ezek közé tartozik a Nickelodeon, a Comedy Central és az MTV, valamint számos mozit is megszereznének.

Ha a mostani tárgyalások eredményre vezetnek, az  Shari Redstone családi médiabirodalmának végét jelentené.

A Paramount részvénye az elmúlt évben értékének közel felét veszítette el, piaci kapitalizációja körülbelül 8 milliárd dollár.