Mintegy kétmilliárd dollár értékű (BTC) eladására készülhet az Egyesült Államok kormányzata – szúrta ki a blokklánctranzakciók nyomon követésére és a csalások leleplezésére szakosodott ZachXBT álnéven publikáló ismert kriptoszakértő.

Broken,Bitcoin,Split,In,Two,Pieces,Laying,On,A,Screen.
Szakad a bitcoin kurzusa / Fotó: Shutterstock

Az amerikai állam még az egykor legnagyobbnak számító internetes feketepiac, a Silk Road 2012-es felszámolása során tett szert egy jelentősebb, 50 000 bitcoinos készletre. Ebből a hazai Kriptoakadémia online portál szerint 9861 BTC-t kb. egy éve, 2023 májusában értékesítettek. Bár akkoriban még arról volt szó, hogy a fennmaradó részt is eladják az év végéig, erre végül nem került sor.

Egy szintén a Silk Road-ügyhöz kapcsolódó, amerikai kormányzatnak tulajdonított tárcából, amiben jelenleg 2,1 milliárd dollár értékű, vagyis kicsivel több mint 30 000 (30 175) bitcoin található, a kora esti órákban egy 0,001 bitcoinos tranzakciót hajtottak végre egy Coinbase által felügyelt tárca címére.

A legnagyobb amerikai kriptotőzsdére küldött utalás a feltételezések szerint egy teszttranzakció lehetett, amit általában a nagyobb utalások küldése előtt szokás végrehajtani. 

A szakértő ebből arra következtet, hogy a kormányzat most ennek a 2 milliárdos bitcoin mennyiségnek egy részét vagy egészét tervezi értékesíteni.

A tranzakció időzítése és nagyságrendje vitákat váltott ki a hét elején a befektetők és a piaci elemzők körében, ami egybeesett a bitcoin piaci árfolyamának zuhanásával. A legismertebb digitális deviza a múlt hetet viszonylag stabilan, oldalazással töltötte, ám hétfő hajnalban zuhanni kezdett és azóta 71 300 dollárról több mint 6 százalékkal, 65 370 dollárig esett.

Valószínűleg a lehető leghülyébb módon fogják eladni, tévesen leárazva a piacot. Jó alkalom lesz a bevásárlására, ha valóban megteszik

– idézi az Emperor álnevű másik kriptoelemzőt az angol nyelvű Beincrypto.