Aligha kelthet meglepetést, hogy már 900 forintnál jár a Magyar Telekom. Hónapok óta dübörög a Telekom-rali, s hol van még az osztalékdöntés. Miközben egymás után sorjáznak a brutális céláremelések. 

Deutsche Telekom - Annual figures24 February 2022, North Rhine-Westphalia, Bonn: Telekom's logo is on the roof of the company's headquarters. Telekom presents its annual figures. Photo: Federico Gambarini/dpa (Photo by FEDERICO GAMBARINI / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: AFP

Két napja a Raiffeisen ajánlotta vételre a magyar távközlési társaságot. Az osztrák bankház hétfőn hatalmasat emelt részvények célárán, s az addigi 820 helyett immár 1200 forintra várja azokat. Ami a mostani árfolyamszinten 

33 százalékos felértékelődési potenciált jelent.

Az LSEG Lipper elemzői adatbázisában szereplő elemzői célárak átlaga 1020 forint, ami 13 százalékkal magasabb a jelenlegi árfolyamnál. A távközlési céget követő hat brókerház egybehangzó véleménye szerint venni kell a papírt.

Nem mostani keletű a kiugró optimizmus, hiszen a lengyel PKO PB már januárban 1120 forintra emelte 650 forintról a célárat, magasan megugorva az 1000 forintos lélektani határt.

 

 

Valójában a Telekom-sztori tavaly szeptemberben vett lendületet, miután bejelentették, hogy a Magyar Telekom által vállalt fejlesztésekért cserébe idén januártól megszüntetik a hírközlési szolgáltatókat terhelő közműadót, valamint jövő januártól a hírközlési szolgáltatókat terhelő távközlési pótadót is. Míg a startjelig még egy évvel korábbra, az inflációkövető árkiigazítás belengetéséig kell visszalapoznunk a tőzsdei kalendáriumokban.

Idén az fűti a ralit, hogy a társaság a piaci várakozásokat is messze felülmúló bevétel- és profitnövekedésről számolt be, míg a tavalyi eredményéből 

részvényenként 44,7 forint kifizetésére

tett javaslatot a vezetőség. Az osztalékra fordítandó 41,56 milliárd forinton túl a vállalat 24 milliárd forint értékű sajátrészvény-vásárlást is tervez, a teljes befektetői javadalmazás így átlépheti a 65 milliárd forintot. 

Izgalmas lehet az osztalékrali

Mivel az osztalékjavaslatról csak április közepén döntenek a részvényesek, ezért az előttünk álló hetekben klasszikus osztalékrali tanúi lehetünk a pesti parketten. Ennek során sokan már szelvényvágás előtt kiszállhatnak, eltéve a gyors pénzt. Mások kivárhatják az osztalékot, aztán kiülhetik az osztalék gyakran drámai kiárazódását követő árfolyamapályt. Néha meglepően gyorsan visszaépül az árfolyam, s így duplán fizet a papír. Vannak aztán villámkezű befektetők, akik épp csak az osztalékra mennek, s pár napra veszik, majd gyorsan dobják a papírt, abban bízva, hogy az osztalék felülmúlja egy kicsivel a másnapi kirázódást, s a különbség évesítve szép hozam a néhány napos lekötésre.