Alábbhagyott a lakosság állampapír-vásárlási lendülete, legalábbis erre utalnak az Államadósság Kezelő Központ friss adatai. Az értékesítési lista élén a Fix szerepel, amelyből 18,5 milliárdnyi fogyott. Ezzel a kötvénnyel hároméves futamidőre évi 7 százalékos kamat realizálható, annyi kiegészítéssel, hogy az időarányos kamatokat évente 4 alkalommal fizeti ki a kincstár.

Alábbhagyott a lakosság állampapír-vásárlási lendülete, a PMÁP sem favorit már. Fotó: Róka László / MTI

Az Egyéves Magyar Állampapírra se volt erős a kereslet, a magánbefektetők 11 milliárdnyit vettek ebből a kötvénytípusból, holott egy évre messze nem ez a legjobb választás a maga 6 százalékos kamatával. Jobban jár az, aki Prémium Magyar Állampapírt vásárol, és egy év múlva eladja, 

mert így a költségek levonása után az 1MÁP-nál magasabb: 6,9 százalékos kamatot érhet el.

A jelek szerint kevesen fogadták meg a befektetési szakértők tanácsát, PMÁP-ból ugyanis csak 5,8 milliárd forintnyi talált gazdára. Összesen 46,9 milliárd forint értékű volt a múlt héten eladott lakossági államkötvények mennyisége.

Érdekes fejlemény, hogy az intézmények által is megvehető hagyományos állampapírok közül többnek a hozama újra meghaladja az évi 7 százalékot. Az ÁKK adatai szerint ilyen jelenleg a 3 és az 5 éves is.