Meglódult a forint piaca szerda délutánra, egy euróért 392,5 forintot kell adni, a dollárt 363 forint alatt jegyzik. A forinterősödés látványos: a reggeli órákban még 395-ön mozgott az euró-forint.

Hungarian,Forint,Money.,Banknotes,,All,Denominations,,Bizness,And,Finance,In
Fotó: Shutterstock

A fordulatot az euró-dollár mozgása hozta meg, az ugyanis némi meglepetésre 1,08 fölé lőtt ki, az Egyesült Államokból érkező munkaerőpiaci adatok láttán. A változatlanul jó formában van, a magáncégek 184 ezer munkavállalót vettek fel márciusban az előző havi 155 ezer után. 

Az euró-forint árfolyammozgása

A friss adat azt jelzi, hogy az amerikai munkaerőpiac továbbra is erős, dacára a magas kamatoknak, ami csökkenti az esélyét annak, hogy a Fed júniusban nekilát a monetáris kondíciók enyhítésének – írták az Erste elemzői. A mai nap folyamán a Fed több döntéshozója és Jerome Powell, a jegybank elnöke is felszólal különböző eseményeken, így kiderülhet, hogy 

az új adat fényében változtatnak-e az idei kamatcsökkentéssel kapcsolatos elképzeléseiken.

Az euró-dollár jó szereplése annak ismeretében is meglepő, hogy az eurózóna inflációja a vártnál nagyobb mértékben, 2,4-re ereszkedett vissza a szerdán közölt adatok szerint.