Előzetes várakozásoknak megfelelően nem változtattak a kamatokon az amerikai jegybankárok. Jerome Powell Fed-elnök fél nyolckor tart sajtótájékoztatót.  A vezető amerikai részvényindexek emelkedtek a hírre, az államkötvényhozamok süllyedtek. A dollárindex erősödött. 

Fotó: AFP

A döntés nyomán az irányadó ráta az eddigi 5,25-5,50 százalékos céltartományban maradt. És a Fed

 továbbra is 3 kamatvágást jelez az idei évre. 

Vagyis nincs változás az eddigi várakozásokhoz képest.

Ellenben a Federal Reserve Dot Plot ábrája árnyalt üzenetet hordoz a befektetők számára. Bár tisztviselők kamatelőrejelzésének mediánja 4,6 százalékos idei év végi rátát mutat, ami három 0,25 százalékpontos kamatvágást jelent. Ennek ellenére a jövő év végi, s a 2026 végi "hosszabb távú" ráta medián előrejelzése kissé magasabbra lendült. Ez arra utal, hogy a tisztviselők úgy gondolják, hogy nem kell agresszíven csökkenteniük a kamatlábakat az elkövetkező években.

Az euró-dollár devizapár a döntést követően alig mozdult. A forint a pesti zárást követő illikvid piacon nem tudott érdemben reagálni.  

Az elemzők előzetesen arra számítottak, hogy a jegybankárok kamatvárakozásait tükröző Dot Plot ábra tartogathat meglepetéseket. A jegybankárok kamatvárakozásait mutató Dot Plot ábra mediánja tavaly decemberben 75 bázispontos kamatvágást mutatott az idei évre. 

Két héttel ezelőtt az amerikai jegybankelnök bizottsági meghallgatáson jelezte, hogy mivel az lassulása a érdemi emelkedése nélkül ment végbe, jó esély van megvalósítani a puha landolást. Hangsúlyozta, hogy a kamatszint elérte a tetejét ebben a ciklusban, és amennyiben a vártnak megfelelően alakulnak a gazdasági folyamatok, az idei évben megkezdődhet a kamatvágás. 

A piac most azt várja, hogy Powell a sajtótájékoztatón utal az első kamatvágás becsült időpontjára. 

A határidős árazások alapján a piac a szerdai kamatdöntés előtt 70-75 bázispontos kamatvágást várt az idei évre, az első lépést június 12-re vagy július 31-re prognosztizálva.