Pénz- és tőkepiac

Az állampapíron túl is van élet: három hét alatt 11 százalékos hozamot kínál egy befektetés

Június 7-én fizet osztalékot az Alteo. A megújuló energiát hasznosító közművállalat részvényei jelenleg 11 százalékos osztalékhozammal forognak.

Akár a nyaralásukat is finanszírozhatják az Alteo osztalékából a befektetők, a megújuló energiát hasznosító közművállalat ugyanis már június elején kifizeti a meglehetősen gáláns részvényesi juttatást tavalyi eredményéből.

LUS_8189Budapest 20190913 ALTEO Nyrt. új akkumulátoros villamosenergia-tárolójának átadásán a cég XIV. kerületi, Füredi úti telephelyén.
Chikán Attila
Palkovics László
Áder János

foto: Kallus György/Világgazdaság
Bőkezű osztalékot fizet június elején az Alteo / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A társaság összesen 7,97 milliárd forintot oszt vissza a 2023-ban megtermelt nyereségéből, ami egy 200 forintos alaposztalékból és ugyanilyen összegű rendkívüli osztalékból áll össze részvényenként.

Az állampapírnál is vonzóbb hozamot kínál az Alteo

Az Alteo a tulajdonában lévő saját részvényekre jutó osztalékot is a befektetőknek utalja majd, így a kifizetés pontos összege várhatóan 402,6 forint lesz.

A jelenlegi részvényárfolyam mellett 11 százalékos osztalékhozamot tehetnek zsebre a papírba most beszállók.

Ez jóval vonzóbb ajánlat, mint amit a jelenleg elérhető, legmagasabb, kamatozású lakossági magyar állampapír , a 2027/N sorozatú Bónusz kínál, melynek évesített kamata 8,37 százalék, amit negyedévente fizet ki a tulajdonosoknak. Igaz, az állampapír-befektetést nem terheli szochofizetési kötelezettség, ahogyan arra is érdemes figyelniük a hozamvadászoknak, hogy az osztalékszelvény levágását követően jellemzően az mértékével csökken a árfolyama.

Az Alteo esetében utóbbira május 30-án kerül sor, utoljára tehát május 29-én lehet osztalékért vásárolni a részvényből a Budapesti értéktőzsdén. A társaság június 7-én kezdi meg az osztalék kifizetését, a befektetők így akár a nyári vakációjukat is tervezhetik az Alteo-osztalékból.

 

A társaság részvényei 1,1 százalékot drágultak a szerdán 11 óráig, idén pedig már 30 százalékos árfolyamnyereséget könyvelhettek el bő négy hónap alatt a befektetők.

 

 

alteo részvény osztalék hozam állampapír
Kapcsolódó cikkek