Pénz- és tőkepiac

Szűkebb profittal kezdték az évet a hazai brókerek

Mérséklődött a hazai befektetési vállalkozások bevétele és eredménye az első negyedévben a jegybank adatai szerint. A brókerek kevésbé jól forgatták saját pénzüket.

A tavalyinál gyengébben kezdték az idei évet a hazai brókercégek, melyek bevétele és nyeresége is számottevően apadt január és március között a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint.

brókerek, befektetés Two,Traders,Brokers,Stock,Exchange,Market,Investors,Discussing,Crypto,Trading
Csökkent az év elején a hazai brókerek nyeresége / Fotó: Shutterstock

A jegybanki statisztikában szereplő tíz magyarországi befektetési vállalkozás bevétele 8 százalékkal, 213,7 milliárd forintra csökkent 2024 első negyedévében. Az alaptevékenységből származó, vagyis az üzleti eredmény ezzel együtt is bő másfélszeresére, 6,1 milliárd forintra ugrott.

Zsugorodott a brókerek nyeresége

A brókerek saját pénzüket ezúttal kevésbé kifizetődően forgatták, a pénzügyi eredmény ugyanis 35 százalékkal, 9,1 milliárd forintra zsugorodott. Az adózás előtti eredmény ez utóbbinak betudhatóan 15 százalékkal maradt el a 2023 elejitől. A befektetési szolgáltatók adóterhei egy év alatt bő tizedével emelkedtek, és együttesen 1,3 milliárd forintot fizettek be az államkasszába.

Az első negyedévre így 17 százalékkal kisebb, 13,9 milliárd forint nettó nyereséget könyvelhettek el.

A bevételek zömét kereskedési forgalom a tizedével, 193 milliárd forintra csökkent, a bizományosi tevékenységből másfélszer több pénz, 13 milliárd forint folyt be a kasszába. A fentiekhez képest okkal kisebb súlyú, az értékpapírok forgalomba hozatalához kapcsolódó bevételek ötödével maradtak el az egy évvel korábbitól.

Kisebb működési kiadások, növekvő bérköltségek

A bevételekhez hasonló ütemben mérséklődtek a befektetési szolgáltatások ráfordításai is, amelyek 198 milliárd forintra rúgtak az időszakban. Ezenfelül az anyagi jellegű kiadások ötödével nőttek, a személyi költségek pedig több mint harmadával ugrottak meg. A foglalkoztatott befektetési szakembereknek összesen 4,4 milliárd forintot fizettek ki a cégek.

A hazai brókerek pénzügyi helyzete továbbra is stabil, szavatolótőkéjük 13,6 milliárd forinttal, 201,9 milliárd forintra nőtt az idei első három hónap során. Szavatolótőke-megfelelési mutatójuk pedig 1453 százalékon állt március végén.

 

 

bróker befektetési vállalat eredmény nyereség jegybank
Kapcsolódó cikkek