Pénz- és tőkepiac

A kongresszus törvénnyel védené a kriptopiacot: már ma érkezhetnek az ether-ETF-engedélyek

Végtelenül mozgalmas hétnek lehetünk tanúi a kriptopiacon, az SEC állítólagos hátraarca után most a kongresszus is a kriptopiac pártjára állt. Az ether-ETF-ek minden jel szerint ma este érkeznek, megállíthatatlan úthengerként tarolja le a kriptopiac az amerikai közéletet.

Nagyon úgy tűnik, hogy május utolsó teljes hete már csak a meglepetésekről fog szólni, már ami a kriptopiacot illeti: a tőzsdefelügyelet hétfői, az ether-ETF-ekkel kapcsolatos 180 fokos fordulata után most az amerikai törvényhozás kvázi alsóháza, a kongresszus szintén váratlant húzott, és megszavazta a sajtóban csak FIT21 néven futó törvénycsomagot, ami teljesen új fejezetet nyithat a digitális devizapiac történetében – már ha a szenátus is rábólint, amire jelenleg viszonylag alacsony esélyt látnak a szakértők.

Cryptocurrency, ether, ethereum,
Hatalmas várakozással tekint a piac az ether-ETF-ek érkezésére / Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

 

Hatalmas politikai csata zajlik a kriptopiac kérdésében

Az új csomag, lényegében kivenné a tőzsdefelügyelet (SEC) hatásköre alól a teljes kriptopiacot, legalábbis a szegmens azon szereplőit, melyek kellően decentralizáltan, tehát egy központi irányítószerv nélkül működnek. Ennek az erőteljesen kriptopiac-ellenes tőzsdefelügyelet persze nem örülne, mivel érvelésük szerint a lépés gyakorlatilag csalók tömegét szabadítaná rá a befektetőkre, így véleményük szerint fontos lenne, hogy a törvénytervezet elbukjon a szenátus előtt.

Az SEC feje, Gary Gensler, akinek távozásáért egyre többen lobbiznak Washingtonban, ritkaságszámba menő módon nyilvánosan is felszólalt a tervezet ellen, egy közleményben úgy fogalmazott: a törvénytervezet

mérhetetlen kockázatnak tenné ki a befektetőket és a piacokat egyaránt, mivel évtizedes precedenst rúgna fel a felügyeleti hatáskör megnyirbálásával.

A kriptopiaccal kapcsolatos ellenérzéseket azonban messze nem csak az SEC oldaláról látni Amerikában, annak ellenére, hogy a januárban rajtoló bitcoin-ETF-ek gyakorlatilag minden létező rekordot megdöntöttek a világ legnagyobb származtatott piacán: a törvénytervezet szenátusi elfogadása ellen még maga a Fehér Ház is felszólalt – igaz, Biden hivatala csak ellenérzését fejezte ki a csomaggal kapcsolatban, egy lehetséges vétónak az esélyét sem vetette fel.

Az viszont távolról sem véletlen, hogy a kriptopiac kérdése a legfelsőbb politikai körökben is napi témává vált Amerikában.

A politikusok zsebeinek oltárán feláldozzuk a jó szakpolitikai döntéshozatalt. Novemberben jönnek a választások, és sok politikust meg lehet győzni egy pár millió dolláros kampánytámogatással, amit a kriptós lobbisták örömmel kipengetnek egy nekik tetsző jelölt győzelméért

– fogalmazott Mark Hays, az Americans for Financial Reform kutatócsoport szenior elemzője a kérdésben a Barron’snak.

Az ether-ETF-ek viszont tényleg úgy tűnik, hogy jönnek

Az iparági források szerint az SEC magyar idő szerint ma este 10 óra körül adhatja majd ki a kellő engedélyeket az ether-ETF-jeik elindítására azoknak a befektetési vállalatoknak, amelyek időben, a tegnapi határidőig beadták az összes korábban hiányzó dokumentumukat.  

James Seyffart, a Bloomberg elemzője úgy értesült, alsó hangon öt nagy tőkepiaci szereplő, köztük 

  • a Cathie Wood-féle Ark, 
  • a Fidelity vagy éppen 
  • a BlackRock 

is megtette az összes kellő lépést, így ott lehetnek már a rajtnál az indulás pillanatában – ami nem összekeverendő az engedélyek megadásával, a valós rajt ugyanis még technikai okokból elhúzódhat egy ideig.

A Bloomberg elemzői ennek ellenére továbbra is 75 százalékon tartják a mai jóváhagyás valószínűségét modelljeikben, melyek a bitcoin-ETF-ek rajtjakor már 90 százalék feletti számokat mutattak.

Az ether-ETF-ekről a sok kérdőjel árnyékában annyi bizonyosodott be a tegnapi nappal, hogy az alapok nem vehetnek majd részt az ethereumhálózat „staking” protokolljában, tehát az ETF-ben foglalt tokeneket nem lehet az ether blokkláncának validálására használni, ezzel az alapok elesnek a rendszer által jelenleg átlagosan fizetett 4,3 százalékos passzív hozamtól. Ez egyébként eddig is sejthető volt, de a legfrissebb dokumentációk szövege már minden kétséget kizáróvá tette.

Az ether-ETF-ek elindulásától az elemzők szinte egyöntetűen a kriptopiac népszerűségének és elfogadottságának további növelését várják. 

 

 

SEC tőzsdefelügyelet ether kriptopiac
Kapcsolódó cikkek