Kereken két hónappal ezelőtt adta ki az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) a közvetlenül spot bitcoinba fektető EFT-ek elindításához szükséges engedélyt kilenc befektetési vállalat számára, a tőzsdén kereskedett alapok pedig azóta rekordot tömegét döntötték meg a piacon – és nem utolsó sorban történelmi árfolyamcsúcsának lekörözéséig tolták a legnagyobb kriptodevizát is.

Financial,Growth,Concept,With,Golden,Bitcoins,Ladder,On,Forex,Chart
Történelmi csúcson a árfolyama, megállíthatatlannak tűnik a ralija.
Fotó: Tom Stepanov

A kilenc újonnan induló alap, illetve a zárt végűből tőzsdén kereskedetté alakított Grayscale ETF azóta több mint százmilliárd dolláros kereskedési forgalmat generált: míg az első 50 milliárd elérése több mint egy hónapba telt az alapoknak, a második ötven gyakorlatilag két héten belül megvolt, ebből tízmilliárd dollárnyi volumen pedig egyetlen nap alatt, múlt hétfőn zajlott le a bitcoin-ETF-ek piacán.

A forgalom összetétele pedig folyamatosan a pozitív irányba tolódik el: míg az első hetek szinte kizárólag a kiemelten magas díjakkal dolgozó Grayscale alapból való tőkemenekítésről szóltak, pénteken már egyértelműen a BlackRock és a Fidelity ETF-jeinek forgalma vitte a pálmát – előbbi 3,54 milliárd dolláros forgalmat élt meg pénteken, míg a Fidelity alapja pedig 1,69 milliárd dolláros volumen mellett forgott a múlt hét végén, szemben az egyre népszerűtlenebb Grayscale ETF aznapi 1,51 milliárdos forgalmával.

A bitcoin-ETF-ek teljes piaci kapitalizációja jelenleg 63,6 milliárd dollárt tesz ki.

A kezelt tekintetében a versenytársak előretörésének ellenére továbbra is a Grayscale alapja vezet. A messze az ETK-ek létrehozását megelőzően már bitcoint halmozó alapban jelenleg 26,6 milliárd dollárnyi ügyfélvagyon pihen, a BlackRock ETF-e azonban mindössze két hónap alatt összehozta ennek közel felét, 13 milliárd dolláros tőkét tud kezelése alatt – nincs messze lemaradva azonban a Fidelity sem a sorban 8,35 milliárdos tőkéjével.

Hatalmas a szórás a bitcoin-ETF-ek közt minden tekintetben

A bitcoin árfolyama az ETF-ek elindulása óta 54 százalékkal erősödött, év eleje óta 61, míg egy éves távlatban 244 százalékos pluszban jár a token kurzusa. 

Messze korábbi, 69 ezer dolláros árfolyamcsúcsa felett jár már a token jegyzése

Nate Geraci, az ETF Store befektetési tanácsadócég elnöke egy friss X-posztjában a felfutással kapcsolatban úgy fogalmazott:

Teljesen vad adat. A kilenc újonnan létrehozott ETF-be két hónap alatt több nettó tőke áramlott be, mint az összes arany-ETF-be az elmúlt öt év során.

A felfutás azonban minden bizonnyal messze nem csak a bitcoin-ETF-ek elindulásának köszönhető: áprilisban kerül majd ugyanis sor a négyévente esedékes blokkjutalom-felezésre, amikor a megfelezi bitcoin-bányászok számára egységnyi munkáért járó, jóváírt tokenek számát – ezeket az alkalmakat pedig a múltban rendre az árfolyamrekordok megdöntése követte, így a piaci optimizmus teljességgel megalapozottnak tekinthető.

Mi az a blokkjutalom-felezés és miért hajtja állandóan történelmi árfolyamcsúcsig a bitcoint?

A legnagyobb kriptodeviza árfolyama a héten ismét megdöntötte történelmi csúcsát, a rekord hátterében pedig ismét feltűnt a blokkjutalom-felezés.