Elmúltak már azok az idők, amikor a Covid miatti lezárások alatt nagyon megérte még akár otthonról, a saját számítógépünkről is elkezdeni bányászni a bitcoint. Azok voltak az igazi szép idők, de a szektor fejlődik, ennek pedig igenis szabad örülni – mondta el a VG Kriptofókusz című podcastjében Jogg Dániel, a Greenhash Technologies bányászcég üzletfejlesztési vezetője.

Jogg Dániel, a Greenhash Technologies üzletfejlesztési vezetője kriptofókusz, A bitcoin-bányászat is lehet zöld, sőt, minden fél jól is jár vele
A bitcoinbányászat is lehet zöld, sőt, minden fél jól is jár vele

Megéri bányászni a bitcoint, de otthonról már nem igazán

A szakértő a bitcoinbányászat megtérülése kapcsán kiemelte: vállalati szinten, igazán nagy volumen mellett sokaknak megéri a mai napig, és meg fogja érni a jövőben is bányászni a tokent, azaz validálni a blokkláncon végbe menő tranzakciókat, de mivel hatalmas egy-egy ilyen adatközpont bekerülési költsége, illetve az energiaárak is brutális kiadásokat tudnak jelenteni az adott vállalat számára, nagyon nem mindegy, ki, mikor, milyen anyagi háttérrel és hol indítja el a cégét.

Jogg Dániel rámutatott: az ő egyik adatközpontjuk Svédország sarkkör-környéki részén fekszik, ahol a klíma és az energiaárak egyaránt roppantul ideálisak a bányászathoz. 

Tegnap például nulla forint volt az áramköltségünk

– emelte ki a szakértő. Ezt úgy tudták elérni, hogy egy olyan területén húzták fel létesítményüket, ahol bőséges a megújuló energiakínálat, fogyasztók viszont gyakorlatilag nincsenek, így a rendszer sokszor fut túltermelésbe – ők viszont örömmel használják fel ezt az áramot saját tevékenységükhöz, amelynek alapvetően is roppantul magas az energiaigénye, kiegyenlítve ezzel a rendszer keresleti és kínálati oldala közti egyensúlyt.

A megújuló energiát elsődlegesen nem tárolni, hanem felhasználni érdemes 

– mutatott rá Jogg Dániel.

A jövő héten esedékes blokkjutalom-felezés bányászatra és árfolyamra kifejtett hatásáról, egy esetleges videókártya-hiányról, illetve arról, mi köze van mindehhez a stockholmi villamosnak, mindent megtudhatnak a Kriptofókusz második adásában.

A sorozat első részét, amiben kiderült, elérheti-e a bitcoin árfolyama az egymillió dollárt, itt érhetik el.