Pénz- és tőkepiac

Jelentettek a nagyok, izgalmas lehet az első óra a tőzsdén

Az OTP felülmúlta a várakozásokat a főbb profitsoron, de a Molra sem lehet panasz.

Berobbantotta a jelentési szezont a Mol–OTP-páros, mindkét társaság közzétette első negyedéves beszámolóját. Az OTP 9 órakor a szokott módon sajtótájékoztatót tart, az ott elhangzók érdemi árfolyammozgást hozhatnak. 

Bét
tőzsde
bux
Berúgta az ajtót a Mol–OTP-páros / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Mivel a befektetőket az akvizíciós sztori tartja lázban – szinte biztosra vehető, hogy az észt Luminor Bankra tett ajánlatot az OTP, 2 milliárd eurós vagy afeletti áron valósulhat meg a tranzakció –, számos kérdést kaphat a menedzsment, kérdés, mennyit hajlandók elárulni az ajánlattételről, egyáltalán mondanak-e bármit az elemzők feltételezéseiről.

Equilor Trader

Kereskedj és fektess be a jövő technológiájával – Bárhol, bármikor!
A megjelenés támogatója az Equilor Befektetési Zrt.

Ha csak a gyorsjelentésre koncentrálnak a befektetők, akkor pluszban nyithatnak az OTP-részvények. Az alapfolyamatok a bankcsoportnál ugyanis pozitívak, bár annyira nem, hogy módosítson éves tervén a menedzsment.

A 240 milliárd forintos adózott csoportszintű profit 8 százalékkal lett magasabb a vártnál.

 Mint az Equilor elemzője írta, a meglepetés oka, hogy a kockázati költségek egyenlege pozitívan alakult, megközelítette a 7 milliárd forintot – érdemi céltartalékot csak az üzbég és orosz bankoknál kellett képezni, a magyar, a horvát és az ukrán leányoknál céltartalék-visszaírás történt.

A Mol jelentésére sem lehet panasz, bár az eredmények vegyesek lettek. A társaság sajtótájékoztatót nem tart pénteken, 10 órakor viszont az elemzői kérdésekre reagálnak.

Az Equilor értékelése szerint a leglényegesebb az, hogy

az újrabeszerzési árakkal becsült tiszta (CCS) EBITDA 718,4 millió dollár lett az idei első negyedévben, ami ugyan közel 1 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakához képest, azonban az elemzői konszenzustól 2,8 százalékkal elmaradt.

Csütörtökön a piac megelőlegezte a bizalmat, az idei év negyedik legforgalmasabb kereskedési napját láthatták a befektetők, több mint 14 milliárd volt a forgalom a BÉT-en.

 

OTP sajtótájékoztató Mol
Kapcsolódó cikkek