Pénz- és tőkepiac

OTP: lejárat előtt hívnak vissza kötvényeket, félmilliárd euró megy ki a bankból

Visszahívja a 2019-ben kibocsátott eurós intézményi kötvényét az OTP: nagyon megnőtt volna a papír kamata, amit az következő 5 évre végig befixálva kellett volna fizetni a befektetőknek.

Az OTP Bank visszahívja az eredetileg 2029-ben lejáró, 2019-ben kibocsátott, félmilliárd euró össznévértékű kötvényét . A kamatköltsége most még nem magas, az első időszakra (2019. július – 2024. július) évi 2,875 százalék. 

LUS_IMG_503620240429 Budapest 
OTP Bank 
OTP Bankfiók   
Illusztráció 

Fotó: Kalluis György  LUS  
Világgazdaság  VG
Kötvényvisszahívás mellett döntött az OTP / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az OTP azonban nem várja meg a következő kamatperiódust, él a visszahívás lehetőségével (opciós visszahívással rendelkezik), amihez a Magyar Nemzeti Bank engedélye meg is érkezett. A visszavásárlás a névértéken történik majd, a felhalmozott, de nem kifizetett kamatokkal együtt. 

Így már nincs jelentősége, de július 15-én új, a lejáratig fixált éves kamatot határozott volna meg a kibocsátó. 

A második öt évben az újramegállapított éves fix kamat a 2024. július 15-én érvényes ötéves mid-swap rátából és a kezdeti kamatfelárból, azaz 3,20 százalékból adódott volna össze. Ennek jövőbeni értéke nem ismert, ha ma lenne a kamatmegállapítás napja, akkor 6,15 százalékra nőtt volna a kötvény éves kamatterhe, a jelenlegi több mint duplájára. 

Átszámítva 192 milliárd forint tőkét kapnak vissza a kötvénytulajdonosok.

 

 

OTP kamatperiódust OTP Bank kötvény
Kapcsolódó cikkek