Pénz- és tőkepiac

Újjáéleszti a hazai üveggyapotgyártást a Masterplast

Már a jövő év első felében megkezdheti a piaci termelést a magyar Masterplast és a lengyel Selena szerencsi üveggyapotüzeme. A hőszigetelő egyik fő alapanyaga a hulladék üveg, amely a gyártás során újrahasznosításra kerül, a körforgásos gazdálkodás elvei szerint.

Mérföldkőhöz érkezett a Masterplast és a lengyel Selena Group közös üveggyapotgyártás-fejlesztési beruházása Szerencsen. A gyárépület elérte a legmagasabb pontját, amit az építőipari hagyományok szerint „bokrétaünnep” keretében méltattak. 

Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Az évenként 19 ezer tonna hőszigetelő anyag gyártására alkalmas üzem 2025 első felében kezdheti meg a piaci kibocsátást száz főt meghaladó munkatársi csapat foglalkoztatása mellett. A 47,5 millió euróból megvalósuló fejlesztéshez a HIPA – Nemzeti Befektetési Ügynökség Nonprofit Zrt. 5,645 milliárd forint összegű vissza nem térítendő állami támogatást adott. 

Az eseményen beszédet mondott Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere és Sebastian Dominik Keciek, a Lengyel Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete.

A Masterplast Nyrt. 2023 januárjában vásárolta meg az üveggyapotgyártás fejlesztésére létrehozott projektcéget, a Pimco Kft.-t, majd 2023 júniusában stratégiai együttműködésre lépett a lengyel Selena FM társasággal, s innentől a felek 50-50 százalékos részesedéssel vesznek részt a projektben. A két vállalat együttműködésének keretében 

Szerencsen, a Pimco 4,3 hektáros telephelyén létesül az új, 11 500 négyzetméter nagyságú üveggyapotgyártó üzem.

Az ásványi hőszigetelő anyagok piaca az épületek energiafogyasztásához kapcsolódó hazai és uniós szabályozások szigorodásával párhuzamosan bővül, amit a korábbi években áruhiány és akadozó kiszolgálás jellemzett.

Az EU Felújítási Hullám stratégiája alapján 2030-ig mintegy 35 millió épület mélyfelújítása a feladat, ami azt jelenti, hogy a felújításoknak a jelenlegihez képest legalább kétszer nagyobb ütemben kell folytatódniuk az évtized második felében. 

Az épületek kapcsán megjelent az életciklus és mélyfelújítás szemlélet, ami megmutatja a 2050-re kitűzött cél, a dekarbonizált épületállomány elérésének módját. Kötelező lesz a 60 százalékos energiamegtakarítás elérése az épületek energetikai korszerűsítése során, ami feltételezi az alkalmazott hőszigetelések vastagságának további növekedését és az anyagigény további bővülését. 

masterplast
Szijjártó Péter
A bokrétaünnepségen Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere is beszédet mondott / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Az ásványi alapú hőszigetelő anyagok családjába tartozó üveggyapot egyik fő alapanyaga a hulladék üveg, amely a gyártás során újrahasznosításra kerül, a körforgásos gazdálkodás elvei szerint. 

A termék előállításához természetes alapú, ún. BioBinder kötőanyag-technológiát alkalmaznak, így a termék ebben a formában sem tartalmaz káros anyagot, és jóval kedvezőbb tulajdonságokat biztosít a felhasználók számára, mint a régi eljárással készült gyapottermékek. A modern, elektromos fűtésű kemencével felszerelt üzem áramellátásának egy részét a jövőben megújuló energiaforrás biztosíthatja, miután a gyárfejlesztési projekt lezárását követően egy naperőműpark létesítése is a tervek között szerepel.

Terveink szerint halad a nagyberuházásunk, a kivitelezőink rászolgáltak az ünneplésre. A nyár folyamán megkezdhetjük a technológia telepítését, és az év végéig lezárjuk a projekt beruházási részét. Büszke vagyok rá, hogy a piacon a miénk lesz a leginkább környezettudatos előállítású hőszigetelőtermék-család, amely a gyártás folyamatai és a felhasználás tekintetében is zöldalternatívát kínál a vásárlók számára

– hangsúlyozta Tibor Dávid, a Masterplast elnöke.

 

masterplast Selena Group BÉT
Kapcsolódó cikkek