BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felpörgetné a profittermelést az OMV

Megemelte 2023-ra vonatkozó eredmény- és készpénztermelési célszámait az osztrák energetikai vállalat. Az OMV egyre nagyobb szerepet szán működésében a vegyiparnak.

Frissítette hosszú távú stratégiáját az OMV, és csütörtöki befektetői napján megemelte 2030-ra vonatkozó eredményvárakozását is.

OMW
A korábbinál ambiciózusabb tervekkel állt elő az OMV / Fotó: OMV Group

Az osztrák energetikai vállalat kedvezőbb energiapiaci környezetre, magasabb kőolaj- és földgázárakra, valamint finomítói árrésekre számít. A Mol-rivális tisztított (CCS) üzemi eredménye (EBIT) 6,5 milliárd euróra nőhet 2030-ra, ez félmilliárd euróval magasabb az eddigi várakozásnál.

A vezetőség szerint ezzel párhuzamosan a működési cash flow is bőségesebb lehet, és az eddig prognosztizált hétmilliárd euróval szemben elérheti, sőt akár meg is haladhatja a 7,5 milliárd eurót.

Az utóbbit részben hatékonyságnöveléssel sikerülhet elérni, az ere irányuló vállalati erőfeszítések pedig már 2027 végéig 500 millió eurót hozhatnak az energetikai csoport konyhájára.

Az OMV tervei szerint a tisztított egy részvényre jutó nyeresége elérheti a 10 eurót az évtized végére, ennek felét az egyre erősödő vegyipari szegmens termelheti ki, további 20 százalékát az üzemanyag és nyersanyag üzletág szállíthatja, a fennmaradó 30 százalék pedig az energia szegmensből származhat.

Az osztrák vállalat múlt hónapban figyelmeztetett , hogy ha egy Gazprom Export ellen megítélt kártérítést valamelyik európai vállalat a Gazprom OMV-vel szemben keletkezett követeléseinek a lefoglalásával hajtaná be, és emiatt az orosz vállalat nem jut hozzá az általa korábban szállított földgáz ellenértékéhez, Ausztria orosz gáz nélkül maradhat, a Gazprom ugyanis ilyen esetekben azonnal leállítja a szállítást.

Az OMV emellett csaknem egy éve elhúzódó tárgyalásokat folytat vegyipari részlege, a Borealis és az Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) Borogue tervezett 30 milliárd dolláros fúziójáról.

Alfred Stern vezérigazgató ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a tárgyalások folytatódnak, és egyelőre nincs határidő a lezárásukra.

Az OMV részvényei 2,3 százalékkal fordultak le a csütörtöki kereskedés utolsó órájában, ezzel ismét a tavaly év végi szint alá bukott a kurzus.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.