BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gigabónusz: Musk bezsebelheti az 56 milliárd dollárt

Köszönöm a támogatásukat – üzente a Tesla vezére a mellette kiálló részvényeseknek, akik megszavazták számára az 56 milliárd dolláros csúcsprémium kifizetését. Elon Musk, az elektromosautó-gyártó alapító-vezérigazgatója a gigabónusz révén a világ leggazdagabb emberévé léphet elő. Ha a közgyűlés után a bíróság is úgy dönt.

Aligha kérdés: innentől papíron Elon Musk a Föld leggazdagabb embere, és az is marad jó ideig, miután saját kommunikációs csatornáján, az ex-Twitter X-en világgá kürtölte, hogy a részvényesek megszavazták az 56 milliárd dolláros gigabónuszát, amellyel a Bloomberg naprakész gazdagsági listája szerint 259 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezne. Ezzel alaposan rávert az eddig vezető 209 milliárd dollárral vezető Amazon-vezérre, Jeff Bezosra és a 206 milliárdos LVMH-tulajdonos Bernard Arnault-ra. 

gigabónusz - Elon Musk
Elon Musknak a gigabónuszból lesz pár felesleges milliárdja, hogy megtámogassa Donald Trump kampányát / Fotó: AFPFotó: AFP

Ha jogerőssé válik a döntés, akkor Musk részesedése a Teslában a korábbi 13 százalékról 20 százalék fölé nő, amivel még határozottabban tudja érvényesíteni akaratát a vállalati stratégia kidolgozásában és végrehajtásában. 

Gigabónusz: kiérdemelt vagy sem?

A csütörtöki Tesla-közgyűlésre előzetesen elektronikusan leadott szavazatok összesítéséből az is kiderült, hogy Musk még egy győzelmet aratott, a vele szemben „kekeckedő” delaware-i joghatóság alól kivonva a Teslát az óriásvállalat székhelyét Texasba, pontosabban Austinba helyeztetheti át, ahol a cég második amerikai Gigafactoryja működik. 

Apróbb győzelem, hogy az igazgatóságban megerősítették posztján két eddigi Musk-bizalmast, közte Kimbal Muskot, Elon testvérét. 

A hivatalos közgyűlési döntéseket magyar idő szerint ma este kilenc után ismertetik, addig egyébként a szavazóknak jogukban áll döntésüket megmásítani,

de Musk szerint olyan széles körű a a támogatottsága és a belé vetett bizalom, hogy ez gyakorlatilag kizártnak tekinthető. 

Egy, az előzetes szavazási eredményt ismerő személy szerint a nagy intézményi befektetők és a kisbefektetők kombinációja hozta az áttörést. 

A kisrészvényesek nem hallgattak a tanácsadókra

A kisbefektetőre osztották ebben az esetben a „sötét ló” szerepét, a Teslában a többi nagyvállalatéhoz képest kiemelkedően magas, 43 százalékos részesedéssel rendelkező részvényesi csoportról nem lehetett eldönteni, melyik irányba húz. 

Ráadásul a két neves és befolyásos, a kisrészvényesek navigálására és tájékoztatására hivatott tanácsadó társaság – a Glass Lewis és az Institutional Shareholder Services – egyaránt a kifizetés elutasítására biztatott, de ez nem jött ezúttal be. Az intézményi részvényesek eközben hallgattak, a norvég nyugdíjalap és a Kaliforniai Közalkalmazottak Nyugdíjrendszere tette egyedül nyilvánossá, hogy a csomag ellen fog szavazni.

Ám a csata azonban ezzel még nem ért véget. 

A Tesla a részvényesi szavazást azért tartotta, hogy megerősítse fellebbezését az ítélet ellen, amelyben a bíró az eszement összeg és az összeférhetetlenség mellett arra is hivatkozott, hogy az igazgatótanács nem tájékoztatta teljes körűen a részvényeseket a 2018-as bércsomag jóváhagyása előtt.

Még ha a részvényesek jóvá is hagyják a régi csomagot, nem biztos, hogy a delaware-i bíróság elfogadja, hogy a mostani szavazás érvényes volt

mondta a Reutersnek Adam Badawi, a kaliforniai Berkeley Egyetem vállalatirányításra szakosodott jogászprofesszora.
Musknak hónapokat vagy éveket kell várnia arra, hogy jogilag is ratifikálják a bércsomagját, mivel mindig lesz egy részvényes, aki fellebbez az épp aktuális ítélet ellen, így az ügy garantáltan eljut delaware-i legfelsőbb bíróságig. 

Több idő jut a Tesla felvirágoztatására 

A csúcsprémium mellett kardoskodók legfőbb érve az volt, hogy a csütörtöki „népszavazás” kimenetelétől függ, Elon Musk a jövőben mennyi energiát tud (és szán) a Tesla újbóli felvirágoztatására. Az üzletember célzott rá, hogy

  • a SpaceX,
  • a Neurolink,
  • a Starlink,
  • a Twitter (X),
  • a Boring Company
  • az xAI

és más érdekeltségei egyre intenzívebb törődést igényelnek és bizony ennek a Tesla szenvedheti meg a kárát, ami ugye részvények értékcsökkenéséhez vezet, s miután a cég sohasem fizet osztalékot, a befektetésen realizálható hozamuk egyes-egyedül az árfolyammozgástól függ. 


 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.