BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Le Pen

Lehet félni Le Penék győzelmétől, de a piaci tapasztalatok alapján nem feltétlen érdemes

A radikális jobboldal minden bizonnyal előretör majd az előrehozott francia választáson, de ez nem az első és jó eséllyel nem is az utolsó hasonló jelenetsor lesz az EU történetében. Le Penéktől félnek a piacok, de a tisztánlátás érdekében érdemes megnézni, mi történt a hasonló aggodalommal övezett Giorgia Meloni hatalomra kerülése előtt és után a piacokon.

Az elmúlt hetek francia belpolitikai eseményei sok nemzetközi befektetőben riadalmat keltettek, miután pártjának az európai parlamenti választásokon elért, minden várakozást alulmúló eredményét látva Marcon elnök feloszlatta a parlamentet, majd előrehozott választást írt ki. 

Le Pen
Marine Le Pen és pártja lehet az előrehozott választás egyik nagy nyertese / Fotó: NurPhoto via AFP

 

Le Pentől láthatóan félnek a piacok

Az ilyesfajta belpolitikai földcsuszamlásokat a piacok általában sem nyelik le egykönnyen, de az EP-választást követő eseményeknek volt még egy oldala, amely még az általánosnál is ijesztőbbé tette a helyzetet a befektetők szemében: az előrehozott választás egyik legnagyobb esélyese a radikális jobboldali szlogenekkel kampányoló Marine Le Pen pártja, amely korábban azt sem zárta ki, hogy hatalomra kerülése esetén kiléptetné a kontinens egyik legnagyobb gazdaságát az unióból. 

Ezek a kilátások egyértelműen hidegrázást hoztak a befektetőkre: a CAC 40 tőzsdeindex majdnem 8 százalékot süllyedt az elmúlt egy hónapban, az euró pedig 1,5 százalékkal került lejjebb a dollárral szemben a választások óta, 

a tízéves francia államkötények hozama pedig drasztikusan, több mint 10 százalékkal ugrott meg 

pár nap leforgása alatt, arról nem is beszélve, hogy az ötéves kötvények csődbiztosítási felára (CDS) majdnem 50 százalékkal emelkedett az elmúlt egy hónapban. A CDS-ek prémiuma akkor ugrik meg, ha a piaci félelem nő az érintett kormány esetleges nemfizetésével kapcsolatban.

 

Meloni lehet a rettegők reménysugara

Ennek a piaci felfordulásnak van egy jó oldala is: hogy mindezt a radikális Le Penék is látják, és a francia belpolitikához közel álló szakértők szerint reagálnak is rá saját programjuk finomításával. A korábban még az unióból való kilépést sem elvető párt már nem ezt a célt írja zászlajára, hanem a közösség működésének belülről való megreformálását, hiszen egy olyan párt, amely pánikot vált ki a nemzetközi befektetőkből, és ezáltal 

  • keményen megdrágítja például az államadósság finanszírozását, vagy éppen
  •  elijeszti a befektetőket a francia cégektől, 

korlátozza potenciális táborát is az ideológiai programjával.

Mindennek eredőjeként pedig talán óvatosan ki is lehet jelenteni, hogy a radikális jobboldaltól való 

piaci félelemnek nagyobb a füstje, mint a lángja. 

Főleg, ha megnézzük, hogy a korábban Le Penékhez eléggé hasonló célkitűzéseket megfogalmazó olasz Giorgia Meloni milyen gyorsan szelídült az EU egyik leghangosabb kritikusából a szervezet egyik kulcsfigurájává, aki ma már beáll például Ukrajna támogatása mögé is – hiszen ez nem csak közép-hosszú távú politikai karrierjének, de az olasz állami apparátus finanszírozásának is az egyik kulcsa. Ez a folyamat pedig az olasz államkötvények CDS-prémiumán is szépen nyomon követhető.

Valami készül: Orbán Viktor Brüsszelben tárgyalt Melonival

A Fidesz színeiben megválasztott 11 képviselő olasz sajtóértesülések szerint az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciójába ül majd be az EP-ben. Orbán Viktor miniszterelnök Giorgia Melonival tárgyalt hétfőn, az olasz miniszterelnök ennek a pártszövetségnek az elnöke.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.