BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már júliusban újra kamatot emelhet a japán jegybank

A mostani csalódást keltő kamatdöntést követően gyengült jen, ám hamar visszaerősödött, mert elemzők szerint jegybanki intervenció történhetett a devizapiacon. Japán szigorítási ciklusban van ellentétben Európával, ahol már lazítottak, s az Egyesült Államokkal, ahol lazításra készülnek.

Nagy kilengések voltak pénteken a japán jen piacán, pedig a tokiói jegybankárok a várakozásoknak megfelelően nem változtattak az irányadó rátán. Az újonnan elhelyezett betétekre vonatkozó kamatszint 0,1 százalékon maradt. A döntéshozók ugyanakkor jelezték, hogy a jövőben csökkenthetik a kötvényvásárlások volumenét annak érdekében, hogy a hosszú hozamok nagyobb térben tudjanak mozogni, de a részletes stratégiáról csak a következő ülésen fognak dönteni, melyet július 31-én tartanak. Az efféle monetáris szigorítások általában támogatják a devizát, de a japán jen mégis gyengült pénteken, mert a központi bank nem közölt konkrétumokat kötvényterveiről. 

The Bank of Japan headquarters (top C) is seen in Tokyo on December 19, 2023. The Bank of Japan on December 19 maintained its long-standing, ultra-loose monetary policy and offered no guidance on its plans in the new year, sending the yen down against the dollar and boosting stocks. (Photo by Kazuhiro NOGI / AFP)
Fotó: Kazuhiro NOGI / AFP

Enyhe csalódást okozott a piaci szereplőknek a kamatdöntés, mert nem jelentettek be új kötvényvásárlási célt, s a bank közleménye sem adott részletes útmutatást a lehetséges további kamatemelésekről 

– mondta Naomi Fink, a Nikko Asset Management stratégája. 

Japán szigorítási ciklusban van, ellentétben az Európai Központi Bankkal, amely ebben a hónapban 2019 óta először csökkentette a kamatlábakat, és az amerikai Feddel, ahol a tisztviselők legalább egy kamatcsökkentést várnak idén.

A japán jegybanki bejelentések nyomán a dollár-jen kurzus 157 közeléből 158 fölé lendült napon belül. Ám néhány óra elteltével visszakorrigált a kiinduló szintre.

Könnyen elképzelhető, hogy a kamatdöntés bejelentését követően a japán jegybank interveniált a devizapiacon, hogy megpróbálják megállítani a jen további gyengülését

– mondta Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője.

Kazuo Ueda, a BOJ kormányzója azt mondta, hogy

a következő kamatemelés elméletileg már a júliusi ülésen bekövetkezhet,

a gazdasági adatoktól függően. Szerinte vannak arra utaló jelek, hogy az importárak ismét emelkednek, s mivel a jen közelmúltbeli leértékelődése felfelé mutató tényező az árak szempontjából, nagy figyelmet fordítanak rá a politikai döntéshozatalukban.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.