BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már nem perli az OpenAI-t és Sam Altmant Elon Musk

A milliárdos visszavonta a keresetét a mesterségesintelligencia-startup ellen. Elon Musk azt azonban nem árulta el, mi vezetett a döntéséhez.

Visszavonta keresetét az OpenAI és Sam Altman ellen Elon Musk, három hónappal azután, hogy megvádolta őket: eltértek a startup eredeti küldetésétől, az emberiség segítségétől.

Elon Mask
sam altman
Fotó: AFP

A Tesla-vezér milliárdos önként vonta vissza a szerződésszegés megállapítását kérő keresetét kedden, ám nem indokolta döntését. Ugyanakkor a héten szavaztak Musk fizetési csomagjáról a Teslánál, melynek tulajdonosai között számos olyan intézményi befektető is megtalálható, melyek az OpenAI-jal együttműködő Microsoftban is birtokolnak részvényeket.

Musk szeri nt az OpenAI felhagyott eredeti céljaival

Musk márciusban azt állította, hogy a 86 milliárd dollárra értékelt startup azzal szegett szerződést, hogy összeáll a Microsofttal, miközben a vállalat célja az volt, hogy a mesterséges intelligencia (MI) terén elért áttöréseket szabadon elérhetővé tegye. Musk szerint azonban 

az OpenAI ehelyett a tulajdonost illető technológiát fejleszt, szó szerint a világ legnagyobb cége számára.

A ChatGPT fejlesztője visszautasította az összefüggéstelen és könnyelmű vádakat, és a cég kezdetének idejéből számazó Musk-e-maileket is közzétett, melyekben elismerte, hogy az OpenAI-nak jelentős finanszírozásra van szüksége.

Két dudás nem fér meg egy csárdában

Musk régóta vitában áll Altmannal, akivel közösen alapították meg 2015-ben az OpenAI-t. A Tesla-vezér 44 millió dollárt is adott a mesterségesintelligencia-startup számára, de a cég igazgatótanácsát 2018-ban elhagyta, miután összeveszett Altmannal. Egy évvel később született meg az OpenAI for-profit leányvállalata, melynek befektetői között a Microsoft is megtalálható – idézi fel a Financial Times.

Időközben Musk megalapította saját MI-cégét, az xAI-t tavaly, amely 6 milliárd dollárnyi befektetést gyűjtött be a milliárdos támogatóitól. A héten pedig az Apple és az OpenAI közötti együttműködést is kritizálta.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.