BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Miután az Apple megindult a múlt héten, kérdés, az Amazon is követheti-e a példát

Már korántsem beszélhetünk az Amazon előző évekhez hasonló mértékű túlértékeltségéről, hiszen a 12 havi előretekintő P/E-ráta fokozatosan lefelé csordogál. Közben az amerikai online kiskereskedelmi vállalat felhőszolgáltatója és videóstreaming szolgáltatása, azaz az AWS és az Amazon Prime is egyre hangsúlyosabban segíti az értékteremtést.

Az Amazon – akárcsak az idén igencsak gyengélkedő Tesla – nem tudott markánsan elszakadni a történelmi csúcsától, így csupán a 188 dollár körüli szint erőteljes áttörése hozhatna új lendületet a részvénynek. Amint a múlt héten az Apple-nél láthattuk, egy ilyesfajta impulzus billenthetné ki az oldalazó mozgásából az alvó óriást.

This photograph taken on November 22, 2023, shows the Amazon logo on the facade of Amazon's logistic site in Bretigny-sur-Orge, some 30 km south of Paris. (Photo by Dimitar DILKOFF / AFP)
Az Apple után megindulhat az Amazon is / Fotó: AFP

A másfél éve tartó emelkedő trend azért így is töretlennek látszik, ezért némi lélegzetvételhez jutást követően megpróbálkozhatna a kitöréssel az Amazon. Egy pozitív momentum segítségével pedig akár a 200 dolláros szinteket is célba vehetné a papír, főleg, ha a piaci környezet is támogató lenne. Ezt követően támaszként szolgálhatna az immár 3 éve akadályt jelentő 188-190 dolláros szint, majd egy áttörést követő visszatesztelés oszlathatná el a befektetők kétségeit.

Egyre hangsúlyosabb az AWS, az Amazon felhőszolgáltatója szerepe

A már jó ideje nem csak online boltként funkcionáló Amazon felhőszegmense, az AWS magas marzsokkal és dinamikus növekedési ütemmel hívta fel magára a figyelmet az utóbbi időben, középtávon az Amazon emelkedése mögött álló fő növekedési motorrá válva.

Persze kérdés, milyen hatásfokon tudja monetizálni, azaz készpénre váltani mesterségesintelligencia-üzletágát (MI) a cég. A folyamatos fejlesztéseknek hála újabb és újabb MI-támogatott szolgáltatások létrehozásán fáradozik a társaság, amely a növekedés útján tarthatja a csoportot. Emellett nemcsak az AWS terén hasznosítja a mesterséges intelligencia által elérhető előnyöket, hanem az üzleti modell több aspektusában is, például az ügyfélszolgálat, vagy akár az Alexa robotasszisztens fejlesztése kapcsán is.

A vártnál ellenállóbb és stabilabb amerikai gazdasági kilátások, illetve erős fogyasztási hajlandóság segítheti az online kereskedelmi részleg profitabilitásának javulását, valamint a nemzetközi terjeszkedést is. Az Amazon előfizetéses digitális videostreming szolgáltatása, a  Prime által nyújtott előnyöket is próbálja egyre több országban elérhetővé tenni a cég, látva, hogy az e-kereskedelmi piac továbbra is dollármilliárdos lehetőségeket rejthet magában. Így a felhőszolgáltatások mellett továbbra sem elhanyagolható a cég fő szegmense, ahol az emelkedő profitmarzsok mind nagyobb részvényesi értéket képezhetnek.

Kiemelendő, hogy már korántsem beszélhetünk az előző évekhez hasonló mértékű túlértékeltségről, hiszen a 12 havi előretekintő P/E-ráta is fokozatosan lefelé csordogál, mostanra a 32-es szint alatt tartózkodik a mutatószám. Csakhogy kontextusba helyezzük ezt, az elmúlt 10 évben átlagosan 55-ös szinten forgott a papír, de az elmúlt néhány év során is ritkán esett 40 alá a P/E-ráta. Ez szorosan összekapcsolódik az optimizmusról árulkodó elemzői várakozásokkal, hiszen a konszenzus jelentős mértékű felértékelődést várna az Amazontól, így a célárak átlaga is 220 dollár körül jár, amelynek elérése mintegy 20 százalékos emelkedést jelentene.

Szerző: Varga Dániel, a K&H Értékpapír Zrt. elemzője

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.