Horvátország életében fontos változások álltak be január elsején. Az ország csatlakozott a schengeni és az euróövezethez is. Ez azt jelenti, hogy Magyarországról határellenőrzés nélkül léphetünk át Horvátországba, ahol már az euró a hivatalos fizetőeszköz. A Bank360.hu közleményében arról ír, hogy több százezer magyarnál maradhatott még kuna, ami azonban nem kell, hogy kidobott pénz legyen.

Young people enjoying the summertime by the sea Portrait of young couple or friends, sitting by the beach in an outdoors cafe in the Croatian seaside, Mediterranean. They're enjoying watching the sunset, having an espresso coffee in the dusk.
Fotó: Getty Images

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a járvány előtti utolsó évben, 2019-ben több mint egymillió alkalommal utaztak magyarok Horvátországba, és a nyaralásukhoz 57,2 milliárd forintot váltottak át kunára. 2021-ben az utazások száma visszaesett 548 ezerre, 46,2 milliárd forintos átváltással. Az utazási kedv a koronavírus-járvány csillapodásával és a korlátozások megszüntetésével ismét elkezdett felfelé ívelni, hiszen 2022 első három negyedévében 680 ezer látogatás történt. A Bank360.hu adatai szerint az augusztusi csúcs idején az utasbiztosítást kötők 36 százaléka az Adriára ment nyaralni. Ez alatt a kilenc hónap alatt 

rekordnak számító, 63,5 milliárd forintot váltottak kunára a magyarok.

A Bank360.hu arról írt, kicsi az esély rá, hogy az átváltott pénzt az utolsó kunáig elköltötték volna a nyaralók, így rengeteg magyar lehet, akinek a tárcájában lapul még a kivezetett horvát pénzből.

Megy a fejben számolgatás – kicsit döccenve, de alapvetően simán átállt Horvátország az euróra

Vasárnap lépett be szomszédunk az eurózónába, de igazán csak hétfőn lehetett lemérni, hogyan is sikerült az átállás.

Magyarországon már nem lehet váltani

Sajnálatos módon a kivezetett horvát kunát Magyarországon nem lehet euróra átváltani. Akinél maradtak ilyen bankjegyek, azoknak mindenképpen Horvátországba kell utazniuk, hogy beválthassák.

Hand holding Croatian kuna currency, kuan beváltás, euro, forint, horvát,
A hand holding several HRK (Croatian kuna) notes.
Fotó: Getty Images

Egy eurót 7,5345 kunáért adnak elsejétől a horvátországi váltók. A váltási árfolyam már régóta meg van határozva. Az ATM-ek 70 százaléka lett már átállítva euróra. A két pénz január 15-ig forog párhuzamosan az országban, a boltokban eddig fogadják el a kunát, a visszajáró pedig természetesen már euró. Ezt követően a megmaradt kunát már csak 2023. december 31-ig lehet beváltani a horvát postákon, kereskedelmi bankokban és a Pénzügyi Ügynökségnél (FINA).

2024-től már csak a Horvát Központi Banknál lehet átváltani a megmaradt kunát euróra, illetve arra is figyelni kell, hogy a fémpénzeket a jegybank is csak 2025. december 31-ig veszi be. A bankjegyeket időkorlát nélkül átváltják.

Nem csak a horvátoknál lehet beváltani a kunát

A Bank360.hu azt írta, hogy 

az euróövezet nemzeti központi bankjaiban 2023. január 1. és február 28. között térítésmentesen be lehet váltani a kunabankjegyeket. 

Mivel ez a lehetőség csak az euróövezeti tagországokban van érvényben, így Magyarországon nem váltható be a megmaradt kuna.