Szlovákiában is egyre égetőbb gonddá válik a pedagógusok hiánya. A Szlovák Tudományos Akadémia Közgazdasági Intézetének felmérése szerint például 2021-ben a tanári szakon frissen végzetteknek csupán 40 százaléka lépett pedagógusi pályára. Elemzések szerint 2025-ig évente átlagosan 1600 pedagógus fog hiányozni az iskolákból, ezt követően pedig éves szinten 2100-ra nő a hiány, döntően azért, mert a katedra mögött állók átlagéletkora meglehetősen magas. 

A teacher distributes forms to children in a classroom of the Ghandi school which opened two classes for poor families 02 September 2004 in Zvolen. The Ghandi school is an eight-year-old gymnasium where children from poor families will be able to study. Out of the thirty-nine students enrolled in the two classes, 80% are gypsies.      AFP PHOTO   STR (Photo by AFP)
Fotó: AFP

Az Oktatáspolitikai Intézet (IVP) adatai szerint napjainkban a szlovákiai pedagógusok átlagéletkora 46 év, a középiskolai tanárok 5 százaléka pedig már elérte a nyugdíjkorhatárt. A helyzeten az segítene, ha a végzősök 90 százaléka valóban az oktatói szakmát választaná, azonban 2026-tól már az sem volna elég, ha valamennyi végzős a tanári pályát választaná. 

Az elmúlt 20 évben 12 ezerrel csökkent a tanítók és tanárok száma, napjainkban Szlovákiában 90 ezer pedagógiai végzettségű dolgozik a pályán. 

Róbert Chovanculiak, az INESS gazdaságkutató intézet elemzője úgy látja, korábban a pedagógusvégzettségűek előtt nem volt választási lehetőség. Napjainkban viszont sokakat elszívnak a menedzseri pozíciók, a marketing vagy a média. 

A fizetések emelésével is lehetne növelni a pálya vonzerejét: a szlovákiai fizetéseket feltérképező Platy.sk portál szerint az alap- és középiskolákban tanítók tavalyi bruttó átlagbére 1206 euró volt, miközben a felsőfokú végzettséggel rendelkezők átlagkeresete 1780 euróra rúgott, azaz a katedra mögött állók átlagbére 47,8 százalékkal maradt el. Azonban a Platy.sk szerint e különbség a visegrádi négyek csoportjában még mindig Szlovákiában a legkisebb, az idevágó adatok szerint Csehországban például 49,40 százalékkal maradtak el a pedagógusi keresetek, Magyarországon pedig egyenesen 78,80 százalékkal. 

A szlovákiai képhez hozzátartozik, hogy az utóbbi években éves szinten mintegy 10 százalékos bérfejlesztés volt az ágazatban, sőt idén a januári 10 százalékos béremelést szeptembertől egy újabb 12 százalékos emelés követi. A tanári fizetés a legalacsonyabb bérszínvonalú kelet-szlovákiai megyékben tisztes megélhetést biztosít, azonban Pozsonyban már távolról sem, ezért nem véletlen, hogy a 2022-ben nyilvántartott 5900 betöltetlen állás fele éppen a fővárosra és vonzáskörzetére esett. 2022-ben az országos átlagbér 1304 euró volt, azonban Pozsony megyében 1599 euró, míg a legszegényebbnek számító keleti Eperjes megyében csak 1011 euró.