A szlovákiai háztartások költségvetését átlagosan 537 euróval terheli meg az idei karácsony, ebből a nagyobb tételek közül 216 eurót tesznek ki az ajándékok, 158 eurót a karácsony esti vacsora és 75 eurót a karácsonyi díszítés – derül ki a Partners Group pénzügyi szolgáltató és a Focus közvélemény-kutató intézet közös reprezentatív felméréséből. 

View,On,Main,Square,And,Christmas,Market,In,Historical,Center
Karácsonyi vásár: az árak nem a helyi pénztárcákhoz mértek. 
Fotó: Shutterstock

Idén Szlovákiában sem tartottak lépést a béremelések az ütemével, ezért az ajándékokra szánt összeg csak minimálisan emelkedik 2022-höz viszonyítva, amikor is 211 euró volt az idevágó mutató. Martin Slosiarik, a Focus szociológusa közölte, hogy a havi nettó 800 euróból gazdálkodó háztartások átlagosan mindössze 97 eurót szánnak ajándékokra, a havi 2000 euróból élők esetében e mutató felkúszik 297 euróra. 

A megkérdezettek 8 százaléka azt közölte, nem vásárol karácsonyi ajándékot.

A válaszadók 26 százaléka a webáruházakat részesíti előnyben a vásárlások során, a 45 év alattiaknál már egyenesen ez a megoldási forma dominál.

A Home Credit áruhitelező társaság felmérése pedig azt mutatja, hogy idén a megkérdezettek 46 százaléka valamivel kevesebbet szán ajándékra, mint az elmúlt években. Ezért a válaszadók ötöde bevallotta, kedvező akciókra vár vagy vadászik, 10 százaléka pedig közölte, hogy nem vesz karácsonyra semmit. Másrészt a megkérdezettek 20 százaléka szerint az utóbbi egy év inflációja semennyire sem befolyásolja a vásárlási kedvét. 

A szlovák piacon is működő, cseh Simplea pénzügyi szolgáltató felmérése pedig arról számol be, hogy a szlovák lakosság 14 százaléka kölcsönt vesz fel a karácsonnyal kapcsolatos kiadások finanszírozására. A Simplea riasztónak tartja, hogy mindössze 

a megkérdezettek egyharmada tudja, mi a teljes hiteldíj mutató, a kétharmaduk csupán a kölcsön kamata alapján hoz döntést.