Sportgazdaság

Letarolná Kínát a Manchester United

Szórakoztató központokat nyit Kínában a Manchester United, amely már így is a távol-keleti ország legnépszerűbb futballklubja.

Az angol élvonalban, a Premier League-ben szereplő Manchester United (MU) azt tervezi, hogy szórakoztató központokat, élménycentereket fog nyitni Kínában – írja a BBC a klub közleményére hivatkozva. A több millió kínai szurkolóval rendelkező klub már le is szerződött egy kínai ingatlanfejlesztő vállalattal: a Harves nevű cég fogja megépíteni a MU-tematikájú szórakoztató központokat.

Az első ilyen élményparkok Pekingben, Sanghajban és Senjangban nyílnak majd meg 2021-ig.

A pekingi központot nem messze a Tiltott Várostól (Forbidden City) fogják felhúzni, a Tienanmen tér közelében.

Fotó: GREG BAKER / AFP

A központok meglátogatása „olyan izgalmas élmény lesz, mint egy meccsnap az Old Traffordon”. A komplexumokban éttermeket és boltokat is kialakítanak majd.

Először 1975-ben látogattunk Kínába, és nagyon büszkék vagyunk arra, hogy az elmúlt években nőtt a szurkolók száma és szenvedélye is a régióban. Ez az új koncepció lehetővé teszi, hogy még közelebb kerüljenek a szeretett klubjukhoz

– idézik a Manchester United ügyvezető igazgatóját, Richard Arnoldot. Az MU a Hong Kong Rangers ellen játszott barátságos mérkőzést közel 13 ezer néző előtt – a második mérkőzésre Hongkongban 1984-ben már 28 ezren voltak kíváncsiak a már megszűnt Bulova ellen.

A Man Utd egyébként legutóbb 2016-ban játszott Kínában, de a jelenlegi tervek szerint idén nyáron ismét felkészülési mérkőzést (mérkőzéseket) játszhatnak a távol-keleti országban.

A francia Paul Pogba, az MU egyik legnagyobb sztárja
Fotó: Anthony WALLACE / AFP

A Harves vezetője, Zhang Bo szerint ezek az élményközpontok fantasztikus élményekkel gazdagítják majd a futballszurkolók következő generációit.

Az MU-nak már így is elég nagy szurkolói bázisa van Kínában:

 • a klub tévécsatornája, az MUTV közvetítései több mint 100 millió kínai nézőt érnek el;
 • a „kínai Twitteren”, a Weibo nevű közösségi platformon pedig 9,3 millió követője van a csapatnak, amivel megelőzök a városi riválist, a 8,3 millió követővel rendelkező Manchester City-t.
 • Fotó: AFP

  A Kantar kutatásaira hivatkozva azt írja a South China Morning Post, hogy

  107 millió követővel a Manchester United a legnépszerűbb futballklub Kínában.

  Ennek némileg ellentmond – de legalábbis igen fura –, hogy a legutóbbi kínai meccsüket Sanghajban félház előtt játszották.

  Távozott Manchesterből Mr. Arrogancia

  A csapat gyenge szereplése miatt néhány hete kirúgták a Manchester United-tól José Mourinhót, a csapat menedzserét. Helyére a klub korábbi játékosát, Ole Gunnar Solskjaert nevezték ki.

   

  Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
  Kapcsolódó cikkek