Sportgazdaság

Hivatalos: elmarad az Európa-bajnokság

A döntést az indokolta, hogy a nemzeti bajnokságok több időt kaphatnak arra, hogy a járványhelyzet ellenére be tudják fejezni a versenysorozatokat. 

Kedden az UEFA konferenciabeszélgetést folytatott 55 tagszövetségével, az Európai Klubszövetség igazgatóságával illetve az Európa Ligák Igazgatóságával is – áll a Skysports.com oldalán. Megszületett a döntés:

elhalasztották a 2020-as labdarúgó kontinenstornát, az Európa-bajnokság 2021 június 11-től július 11-ig tart majd.

Fotó: Alexei Danichev / Sputnik

Így az európai pontvadászatok több időt kaphatnak, hogy a járványhelyzet ellenére is legyen elég idejük befejezni a versenysorozatokat.

A keddi videó-konferencián a korábbi dátumok helyett (május 27, 30)

a Bajnokok-Ligája döntő időpontját június 27-re, a az Európa-Liga finálét június 24-re halasztották.

A BL-döntőt Isztambulban játsszák majd le, ez az eredeti tervekhez képest nem változott.

A nemzetközi kupasorozatok tekintetében nem született konkrét döntés, csak az, hogy „további értesítésig” továbbra is szünetelnek, azaz

egyelőre a nyolcaddöntők során félbeszakadt Bajnokok Ligája és Európa-liga sem folytatódik.

A március végére tervezett Európa-bajnoki pótselejtezők lebonyolítására viszont június elejét jelölték ki. Ebben a magyar válogatott is érintett, ugyanis március 26-án Szófiában Bulgária vendége lett volna, majd a párharc győztese öt nappal később az izlandi-román meccs győztesét fogadta volna az Eb-részvételért.

Az UEFA hozzátette, továbbra is figyelemmel követi a fejleményeket, hogy az új időpontban megtarthatóak-e a találkozók.

Ezekben a napokban valami a futballnál is sokkal fontosabb: harcolni a családtagjaink, a barátaink és a saját egészségünkért! Olaszként különösen jól tudom, hogy ez a helyzet mennyire embert próbáló és komoly feladat. Érthető tehát, ha most nem lehet egészen biztos döntést hozni a folytatásról, de mi a mostani döntésnek megfelelően készülünk. Jelenleg az a legfontosabb, hogy mindannyian otthon maradjunk, így elérve azt, hogy a vírus terjedésének mértékét és sebességét csökkenteni tudjuk

– fogalmazott Marco Rossi szövetségi kapitány a magyar szövetség (MLSZ) honlapján.

Az UEFA arról is tájékoztatást adott, hogy a bajnokságok és a klubok képviselőivel létrehozott egy munkacsoportot, melynek feladata megoldásokat találni a jelenlegi szezon befejezésére.

Az UEFA kedden videokonferencián egyeztetett a klubok, a nemzeti szövetségek, valamint a játékosok európai szervezeteinek képviselőivel, majd a döntések ezt követően a végrehajtó bizottság ülésén születtek meg.

A Copa America is hasonló sorsra jutott, mint az Európa bajnokság: az argentin-kolumbiai közös rendezésű torna június 12-től tartott volna egy hónapon át, de

ezt szintén törölték a versenynaptárból, az új időpont még bizonytalan.

A március végégi tartó, 2022-es világbajnoki selejtező mérkőzéseket is elhalasztották. Igazi fekete napja ez a nemzetközi labdarúgásnak, de a globális helyzet indokolta a intézkedéseket.

Copa America UEFA Európa-bajnokság labdarúgás
Kapcsolódó cikkek