Sportgazdaság

Nő az aggodalom az olimpia megrendezése miatt

A NOB folyamatosan egyeztet a világszövetségekkel, számos helyen már komoly korlátozásokat vezettek be a sportélet területén.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kedden egyeztet a nemzetközi sportszövetségek vezetőivel a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetről. A megbeszélésre annál is inkább szükség van, mert alig több mint négy hónappal a tokiói olimpia tervezett rajtja előtt

egyre többször vetődik fel a kérdés, meg lehet-e rendezni a játékokat az eredeti időpontban.

A vírus terjedése miatt számos országban komoly korlátozásokat vezettek be, és az intézkedések között szerepel a sportesemények törlése, halasztása. A nemzetközi versenynaptár teljesen felborult, és sok olimpiai kvalifikációs viadal elnapolásáról határoztak a szövetségi vezetők. Ezek nyomán is egyre nő az aggodalom az olimpia megrendezését illetően.

Fotó: AFP

Abe Sindzó japán miniszterelnök és az olimpiai szervezői egyelőre kitartanak az eredeti időpont mellett, és rendszeresen úgy nyilatkoznak, hogy július 24-i megnyitóval számolnak, az előkészületek pedig a tervek szerint zajlanak.

A NOB folyamatosan egyeztet a japán partnerekkel a naponta változó helyzetről, illetve a nemzetközi szövetségekkel a kvalifikációs versenyek átütemezéséről. Kit McConnell sportigazgató már a múlt héten is több szövetséggel folytatott megbeszélést a lehetséges lépésekről, közben pedig levélben arról tájékoztatta a partnereket, hogy a NOB létrehozott egy munkacsoportot, amely szükség esetén hatékonyabban intézkedhet, gyorsabban engedélyezheti a kvalifikációs rendszerben szükségessé váló változtatásokat, mint a végrehajtó bizottság. A lehetséges módosítások között szerepel a kvalifikációs időszak megnyújtása – de nem tovább, mint június 30. –, a kvótakiosztás rendszerének áttekintése, valamint egyes nevezési feltételek kivétele a rendszerből.

olimpia 2020 Tokió koronavírus Japán NOB
Kapcsolódó cikkek