Sportgazdaság

Tour de France a vírus árnyékában

Kizárást von maga után, ha egy csapatban egy héten belül két személy koronavírustesztje lesz pozitív a 107. Tour de France-on. Már a nizzai rajttól buborékban élnek a csapatok.

Érdekesség, hogy ezúttal párhuzamosan zajlik a Tour de France és a Tour de Hongrie, így ma itt is, ott is a negyedik szakaszt kell megtenniük a versenyzőknek. Míg Franciaországban a Sisteron és Orcieres-Merlette közti 160,5 kilométeres etap vár a mezőnyre, ráadásul hegyi befutóval, addig itthon a kerékpárosok Sárospatakról tekernek át Kazincbarcikára, 180 kilométeres utat megtéve. Az utóbbival a 826 kilométer össztávú Tour de Hongrie programja már a hajrájába fordul, hiszen szerdán a zárószakasz következik. Miskolcról indulva Gyöngyösön át a Kékestetőig 188 kilométer vár a versenyzőkre, ez a táv 3259 méteres szintkülönbséggel párosul.

Az országúti kerékpáros magyar körverseny történetének legerősebb mezőnye állt rajthoz a 41. Tour de Hongrie-n.

Eisenkrammer Károly főszervező szavait pedig az is alátámasztja, hogy míg tavaly a második vonalnak számító prokontinentális istállók közül négy vett részt a viadalon, addig az idén ebből a kategóriából már nyolcat láthatnak a szurkolók. A csúcskategóriát jelentő World Tour-sorok közül pedig öt van itt.

Roglicé az első hegyi szakasz

A legnagyobb esélyesek között számon tartott Primoz Roglic nyerte kedden a Tour de France országúti kerékpáros verseny első hegyi szakaszát, amelyen megtartotta az összetettben élen állónak járó sárga trikót Julian Alaphilippe.

A nemzetközi szövetség (UCI) 2.1-es kategóriájú viadalának rajtlistáján húsz csapat 119 versenyzője szerepelt, köztük nyolc csapatban magyar kerékpárossal, tizenhat itthoni bringás mellett a székely paralimpiai bajnok Novák Károly Eduárddal. Mindkét World Tourban érdekelt magyar kerekes elindult: a 2017-ben második Peák Barnabást a Mitchelton-Scott, a tavaly harmadik Valter Attilát a CCC csapatában láthatják a nézők.

Fotó: Marco BERTORELLO / AFP

Ami a háromhetes francia körversenyt illeti, az előzetes várakozások arról szóltak, hogy a Jumbo-Vismából kerülhet ki a címvédő Egan Bernal legnagyobb kihívója. A 107. Tour de France-on 22 csapat összesen 176 kerékpárosa vágott neki a 3470 kilométeres össztávnak, amely a hagyományoknak megfelelően a párizsi Champs-Élysées-n zárul. A nagy presztízsű viadal első kolumbiai nyertese tavaly a Tour történetének harmadik legifjabb győztese lett. Bár sokáig úgy tűnt, hogy ezúttal az 1997-es születésű Bernalnak a négyszeres nyertes Chris Froome-mal és a 2018-ban diadalmaskodó Geraint Thomasszal is meg kell küzdenie a kapitányi posztért a csapaton belül, ám az ezúttal Ineos Grenadiers néven induló szigetországi istálló két brit sztárja kimaradt a keretből, Bernalt pedig a tavalyi Giro d’Italián diadalmaskodó ecuadori Richard Carapaz segíti. A még aktív Tour-győztesek közül Froome (2013, 2015, 2016, 2017) és Thomas (2018) mellett hiányzik a mezőnyből a Trek-Segafredót erősítő Vincenzo Nibali (2014) is.

Az esztendő első nagy körversenyére a megszokottól eltérő időponton és a kerékpárosok néhány esetben kiszámíthatatlan formáján túl jelentős hatással lehet a koronavírus-járvány:

a szervezők érvényben lévő határozata szerint kizárást von maga után, ha egy csapatban egy héten belül két személy tesztje pozitív lesz, függetlenül attól, hogy versenyző vagy stábtag akad fenn az ellenőrzésen.

Már a nizzai rajttól kezdve buborékban vannak a csapatok, amelyeknek tagjait a viadal előtt két tesztnek vetették alá, és a szünnapokon is mindenkire vizsgálat vár. A járvány terjedésének fékezése érdekében a szakaszok utáni eredményhirdetéskor nincsenek az eddig a győztesnek puszit pódiumlányok, és a díjátadáson részt vevő hivatalos személyek számát is csökkentették.

Tour de France kerékpársport koronavírus
Kapcsolódó cikkek