Sportgazdaság

A West Ham United kétmillió fontot bukik mérkőzésenként

„A kisebb gazdasági társaságoknak nincs sok tartalékuk. Ez a helyzet most a kisebb futballkluboknál is” – nyilatkozta Karren Brady, a klub alelnöke.

A zárt kapus hazai meccsek mindegyikén kétmillió font (805 millió forint) a vesztesége az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő West Ham Unitednek.

Angliában a pandémia következtében kialakult gazdasági helyzetben az alacsonyabb osztályú klubok az élvonal tehetősebb csapataitól várnak anyagi segítséget, de Karren Brady, a WHU alelnöke kifejtette: a mostani állapot mindenki számára végzetes.

A West Ham meccsenként kétmillió fontot veszít a jegyértékesítésből és az egyéb szolgáltatásokból származó bevételek kiesése miatt, de egyes kluboknál ez tízmilliós kiesést is jelenthet

– mondta Brady a BBC-nek. Hozzátette: a Premier League kapcsán az angol futball piramisának csúcsáról beszélnek, de van egy külön piramis az élvonalbeli bajnokságban szereplő együttesek között is.

Illusztráció. Fotó: Ben STANSALL / AFP

Ennek a tetején azok a klubok állnak, amelyeknek tulajdonosi köre teljesen független Angliától,

míg a piramis aljára azok kerülnek, ahol ettől eltérő a tulajdonosi struktúra.

„Mindenki szenved, de a kisebb gazdasági társaságoknak, akár futballról vagy más területről beszélünk, nincs sok anyagi tartalékuk. Ez a helyzet most a kisebb futballkluboknál is” – nyilatkozta a sportvezető.

Hiánycikké válhat a futball

A járvány, amely már így is nagy ingadozást hozott a pénzügyi piacokon, az átalakulási időszak katalizátora lehet az óriási méreteket öltő futballüzletben. A legtöbb futballklub gazdasági állapotára közvetlen hatással a mérkőzésnapi bevételek elapadása lesz.

Brady – a témában korábban nyilatkozó kollégáihoz hasonlóan – csalódottságát fejezte ki, amiért a stadionok továbbra is zárva vannak a szurkolók számára,

miközben London olyan nagy, fedett szórakoztató létesítményei, mint az O2 Aréna, a Royal Albert Hall vagy a Palladium nyitva lehetnek.

Ellentétben a nyitott és szerinte Covid-mentes stadionokkal. Kiemelte: bizonyítaniuk kell a korlátozásokat meghozó brit kormánynak, hogy stadionjaikban szurkolókkal is biztonságosan tudnak mérkőzéseket rendezni.

Az angol profi bajnokságokban a márciusi leállás óta minden mérkőzést zárt kapuk mögött rendeztek meg.

veszteseg West Ham United jegybevétel labdarúgás Premier League
Kapcsolódó cikkek