Sportgazdaság

Megindult a harc Maradona örökségéért

Világszerte óriási érzelmeket váltott ki Diego Maradona halála. A legendás argentin labdarúgó komoly örökséget hagyott maga után, ezekért most megindul a harc a családon belül. A pénzen felül eszmei értékű ikonikus mezek, luxusautók, ingatlanok maradtak utána.

Szerdán hunyt el minden idők egyik legnagyszerűbb labdarúgója, Diego Maradona, örökségéért pedig máris megkezdődött a harc – írja a Reuters. A hátrahagyott pénzügyi és szellemi javakból hat kapcsolatából született nyolc gyermek is részesülni szeretne. A szívinfarktus következtében 60 éves korában elhunyt focistának négy gyermeke született Argentínában, egy Olaszországban, három pedig Kubába (amikor az országban kezeltette szenvedélybetegségét).

Maradonáé egy speciális eset, mivel elvált, és nyolc gyermeket hagyott maga után. A örökségét így nyolc felé fogják osztani. Bonyolult eljárás elé nézünk

– mondta Martín Apolo, egy Buenos Aires-i futballügyekre szakosodott ügyvéd.

Egy általános hagyatéki eljárás akár 90 napig is eltarthat, ám Apolo szerint a családi viszály miatt hosszabb procedúrára lehet számítani.

Ilyen esetekben akár örökké is tarthat

– tette hozzá.

Fotó: AFP

Diego Maradona futballozott Argentínában, Spanyolországban Olaszországban, míg edzőként volt argentin szövetségi kapitány, de irányított csapatot az Egyesült Arab Emírségekben, Fehéroroszországban, Mexikóban, legutóbb pedig a hazája bajnokságában szereplő Gimnasia La Plata vezetőedzője volt.

Maradona a teljesség igény nélkül ingatlanokat, okosautókat, befektetéseket, valamint különböző országokban ajándékba kapott ékszereket hagyott hátra maga után. Vagyona értékére nincs pontos becslés.

A Celebrity Net Worth vagyonkezelő cég tett egy próbát, és 500 ezer dollárra becsülte a volt futballista nettó vagyonát a halála után, hozzátéve, hogy pályafutása során milliókat keresett játékosszerződéseiből, valamint olyan neves szponzorokkal, mint például a Hublot-val, a Pumával, vagy éppen a Coca-Colával kötött megállapodásokból.

Egyesült Arab Emírségbeli szerepvállalása során két luxusautót kapott ajándékba, Fehéroroszországban pedig egy HUNTA Overcomer nevű kétéltű harckocsival lett gazdagabb. Ezek szintén öröksége részét képezik.

És persze ott vannak még az arculathoz köthető jogok, amik a halála után még értékesebbé válnak.

A legfontosabbak az arculati jogok, na meg a mezei. Mennyit érhet mondjuk az a dressz, amelyben az 1986-as világbajnokság döntőjében játszott?

– tette fel a kérdést Apollo.

Fotó: Fabio Burrelli / NurPhoto/AFP

Maradona családjában az elmúlt években több vita is volt. A futballsztár a többi között volt feleségét is feljelentette adócsalás miatt.

Halála előtt pár héttel agyműtéten esett át, gyermekei pedig a család egyesítésén dolgoztak, hogy együtt támogassák apjukat.

Egységesebbnek kell lennünk, mint valaha, remélhetőleg egyszer és mindenkorra helyreáll a béke most, hogy elment – mondta Maradona egyik unokaöccse.

Hogy ez az egység megvalósul-e, azt nem tudni, de az örökségért való harc még csak most kezdődik.

Diego Maradona örökség
Kapcsolódó cikkek